pripazite

Obratite pažnju da li vam se jedna stvar DEŠAVA UJUTRU! Simptomi reumatoidnog artritisa o kojima treba voditi računa

0

Simptomi mogu varirati od osobe do osobe, a u kasnijoj fazi oboljenja su prilično specifični.

Koji su simptomi reumatoidnog artritisa?
Koji su simptomi reumatoidnog artritisa?foto: GaudiLab/Shutterstock

Reumatoidni artritis predstavlja autoimuno oboljenje koje uzrokuje hronično zapaljenje zglobova. Ono ima tendenciju da počne sporo sa minornim simptomima koji se prolaze i vraćaju, obično na obe strane tela, a takvi simptomi mogu da napreduju u narednim nedeljama ili mesecima.

 

Simptomi ovog hroničnog stanja mogu varirati od osobe do osobe i menjati se kako prolazi vreme. Kada je reč o simptomima u ranijoj fazi ovog stanja, oni mogu biti prilično uopšteni.

 

Premda reumatoidni artritis može bilo koga da pogodi, najčešće se pojavljuje između 30. i 50. godine i češći je kod žena. U ranijoj fazi ne dešava se uvek oticanje i crvenilo zglobova, ali postoje suptilni znaci koji mogu odati da se nešto dešava.

 

  • osetljivost i bol u određenim delovima tela
  • primetno povećanje umora
  • slabost u određenim delovima tela
  • uopšteno osećanje da vam je "loše"

 

 

Simptomi u kasnijoj fazi

 

Kada je upala aktivna u vašem telu nedeljama i mesecima, počećete da primećujete očiglednije znakove da se nešto dešava.

 

  • Oticanje, crvenilo i toplina u zglobovima

Reumatoidni artirtis napada zglobove i oni mogu biti crveni, nateleni i topli na dodir.

 

Reumatoidni arttitis može uticati i na stvaranje bolova u kolenima
Reumatoidni arttitis može uticati i na stvaranje bolova u kolenimafoto: Wavebreak / Profimedia

 

  • Umor

Pošto vašem telu treba energije da se bori  s upalom, možete primetiti povećani umor dok radite neke uobičajene aktivnosti. Ako umor traje duže od par nedelja, čak i ako ne primećujete neke druge simptome, to može biti znak da se borite s reumatoidnim artritisom. Obično ga prati osećaj da vam "nije dobro, ali ne znate zašto" ili čak i depresija, piše Healthline.

 

  • Jutarnja ukočenost

Ovo je jedan od glavnih simptoma mnogih tipova artritisa, uključujući i reumatoidni. Ako su vam zglobovi ukočeni kad se probudite i to traje duže od 30 minuta, moguće je da je reč o reumatoidnom artritisu. Uobičajeno je da se nakon neke aktivnosti osetite "pokretljivijim" u tom predelu.

 

 

  • Uopštena bol u zglobovima i ukočenost

Uz jutarnju ukočenost, možete je osećati uopšteno u toku dana, posebno kada ste neaktivni.  Obično se odnosi na ručne zglobove, ali može se desiti i na stopalima, kolenima, ramenima... Takođe, možete iskusiti to na obe strane tela.

 

  • Groznica

Kada je prate i drugi simptomi, poput bolova i upale, ovo može biti jedan od znakova upozorenja.

 

Utrnulost i peckanje su jedan od simptoma
Utrnulost i peckanje su jedan od simptomafoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

 

  • Utrnulost i peckanje

Upala tetive može stvoriti pritisak na nerve, što može uzrokovati utrnulost, peckanje ili osećaj "gorenja" u rukama.

 

  • Smanjenje opsega pokreta

Tetive i ligamenti mogu biti nestabilni ili deformisani, a ako bolest napreduje bez tretmana, možete iskusiti teškoće da savijete ili ispravite zglobove.

 

Još neki od simptoma su gubitak apetita, suve oči i usta, gubitak kilograma, bol u grudima, oštećenja na koži... Mada su najčešći delovi tela na kojima se RA odražava zglobovi na rukama i stopalima, moguće je da utiče na kolena i kukove, ali i na druge organe, kao što su srčani mišići, pluća...

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

Bonus video

PRVI PACIJENTI OBOLELI OD KORONE STIGLI U INSTITUT ZA REUMATOLOGIJU (KURIR TV)

 

 

makonda-tracker