zdravlje žene

Žene potroše HILJADE I HILJADE na higijenske proizvode: 5 proizvoda koje možete da koristite umesto uložaka i tampona

0

Pored toga što dobijaju menstruaciju svaki mesec, žene su primorane da troše velike svote novca na higijenske proizvode koji će im pomoći da prebrode ove dane u mesecu.

Koji menstrualni proizvod je najbolji i najpovoljniji?
Koji menstrualni proizvod je najbolji i najpovoljniji?foto: JLco Julia Amaral / Shutterstock

Ako uzmemo u obzir da prosečna menstruacija traje sedam dana u periodu od 12. do 52. godine života, možemo samo da zamislimo koliko se menstrualnih proizvoda potroši.

 

Prema izveštaju Huffington Post-a žene tokom svog života potroše 18.000 dolara tokom svog života na menstrualne proizvode. Ako ste spremni da uštedite i ostavite uloške i tampone, pogledajte koja je najbolja zamena.

 

Menstrualne čašice

 

Menstrualne čašice su postale popularne poslednjih par godina. Uz pravilno održavanje mogu da traju od šest meseci do deset godina. Ne samo da su isplative na duže staze nego su i ekološki mnogo bolje za okolinu. 

Dolaze u raznim bojama i veličinama. Jedina mana ovog proizvoda jeste što se cene kreću od 25 dolara do 40 dolara i ne postoji garancija da ćete naći pravu veličinu iz prvog pokušaja. Svakako, opet se više isplati nego redovna kupovina standardnih sanitarnih proizvoda. 

 

Mnogo bezbednije od tampona, menstrualna čašica se može nositi i do 12 sati. Međutim, malo ju je teže postaviti i može doći do vaginalne iritacije. 

 

Menstrualni disk 

 

Još jedna odlična zamena za standardne menstrualne proizvode jeste menstrualni disk. Ovaj proizvod se može nositi 12 sati i pruža maksimalnu zaštitu. Moguće ga je nostiti i tokom polnog odnosa i pomaže kod jakih grčeva. 

 

Menstrualni disk
Menstrualni diskfoto: LeviaUA / Shutterstock

Ovaj proizvod može zadržati 5-6 kašika krvi što može da se uporedi sa 4 velika tampona, pa je pogodan za sve one sa obilnom menstruacijom. 

 

Mana menstrualnih diskova jeste cena. Pošto se redovno menjaju, iako mogu da zadrže više krvi, ipak cu skuplji i možda ćete potrošiti malo više novca na mesečnom nivou.

 

Menstrualni veš

 

Ovaj eco friendly je savršen za sve one koji vode računa o očuvanju planete Zemlje. Mogu se prati i tako koristiti više puta. Izgledaju kao običan donji veš i tako se i nose, samo ne propuštaju tečnosti.

 

Menstrualni veš
Menstrualni vešfoto: Pixel-Shot / Sutterstock

Iako ne mogu trajati dugo poput menstrualne čašice, ovaj veš se može koristiti do dve godine. Svaki par može zadržati količinu 2 do 4 tampona.

 

Mana ovog proizvoda je što ćete morati da kupite više od jednog para kako bi vam trajao čitav ciklus. U Srbiji pakovanje koje sadrži tri para menstrualnih gaćica košta oko 400 dinara.

 

Ulošci od tkanine za višekratnu upotrebu

 

Izgledaju i koriste se kao obični ulošci, jedina razlika je što ih možete oprati i iznova upotrebiti.

 

Dolaze u raznim veličinama i u zavisnosti od količine krvarenja možete ih nositi 2-6 sati. Udobniji su od običnih uložaka i neki ih koriste kao dodatnu žaštitu uz tampon. Ne možete se kupati sa njima, pa ako idete na letovanje potražite neku alternativu. 

 

Višekratni ulošci
Višekratni ulošcifoto: Netrun78 / Shutterstock

 

Velika mana im je što su skupi. Pakovanje od 3 uloška košta 40 dolara i sigurno će vam trebati više od toga za ceo ciklus. Međutim, ukoliko uložite sada, sigurno ćete sačuvati novac na duže staze. 

 

Menstrualni sunđeri

 

Još jedna ekološki prihvatljiva zamena za uloške i tampone jestu menstrualni sunđeri. Mogu se koristiti više puta, od 6-12 meseci.

 

Menstrualni sunđer
Menstrualni sunđerfoto: ecaterina corovina / Shutterstock

 Velika mana ovog proizvoda jeste što ga mnogi medicinski stručnjaci ne odobravaju, i ginekolozi preporučuju da se ovaj proizvod izbegava.

 

Ukoliko ste neko ko vodi računa o otpadu i zagađenju, postoje mnogo bezbednije opcije od menstrualnih sunđera.

 

BONUS VIDEO 

Žena ostavila tampon mesec dana.

 

makonda-tracker