reč stručnjaka

Šta je FODMAP dijeta? Detaljan vodič za sve koji planiraju da SMRŠAJU uz pomoć ovog REŽIMA ISHRANE

0

Pre nego što primenite dijetu važno je da sve detaljno pročitate o njoj 

ŠTA JE FODMAP DIJETA?
ŠTA JE FODMAP DIJETA?foto: Shutterstock / EZ-Stock Studio

FODMAP je skraćenica za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole. To je vrsta ugljenih hidrata koji mogu da izazovu probleme sa varenjem kod pojedinih grupa ljudi. 

 

Ono što jedete može imati veliki uticaj na vaše telo, a problemi sa varenjem su neverovatno česti, upravo zbog toga što ne jedemo hranu koja nam prija, već onu koja nam se prva nađe pri ruci.

 

FODMAP su vrste ugljenih hidrata koji se nalaze u određenim namirnicama, uključujući pšenicu i pasulj. Studije su pokazale jake veze između FODMAP-a i probavnih simptoma kao što su gasovi, nadimanje, bol u stomaku, dijareja i zatvor, piše Healtyline. 

 

Dijeta sa niskim FODMAP-om može pružiti izuzetno olakšanje  za mnoge ljude sa uobičajenim digestivnim poremećajima.

 

Šta su FODMAP?

 

FODMAP je skraćenica za fermentabilne oligo-, di-, monosaharide i poliole.

Ovi ugljeni hidrati su često teški za varenje. Umesto da se apsorbuju u vaš krvotok, oni stižu do udaljenog kraja creva, gde se nalazi većina vaših crevnih bakterija. Vaše crevne bakterije zatim koriste ove ugljene hidrate kao gorivo, proizvodeći vodonik i izazivajući probavne simptome kod osetljivih osoba. FODMAP takođe uvlači tečnost u creva, što može izazvati dijareju.

 

Uobičajeni FODMAP-ovi uključuju:

 

  • Fruktoza
  • Laktoza
  • Fruktani
  • Galaktani
  • Polioli

 

HRANA KOJA STVARA NADIMANJE
HRANA KOJA STVARA NADIMANJEfoto: Shutterstock/Martin Rettenberger


Šta se dešava kada ih pojedete?


Većina FODMAP-a prolazi kroz većinu vašeg creva nepromenjena. Potpuno su otporni na varenje i kategorisani su kao dijetalna vlakna.

 

Opšta osetljivost na ove ugljene hidrate se takođe razlikuje među ljudima. 

Kada FODMAP stignu do vašeg debelog creva, oni se fermentišu i koriste kao gorivo od strane crevnih bakterija. 

Međutim, prijateljske bakterije imaju tendenciju da proizvode metan, dok bakterije koje se hrane FODMAP-ima proizvode vodonik, drugu vrstu gasa. To može dovesti do gasova, nadimanja, grčeva u stomaku, bolova i zatvora navodi se u Healtylinu.

 

Prednosti dijete sa niskim sadržajem FODMAP-a

 

Kada je dobro držati ovu dijetu? Ukoliko imate neki od sledećih simptoma:

 

  • gasovi 
  • nadimanje
  • grčevi u stomaku
  • dijareja
  • zatvor

 

FODMAP dijeta zasnovana je na upotrebi jaja i mesa, bademovog mleka, određenih vrsta sireva kao što su bri, čedar i feta. Koriste se žitarice poput pirinča, kinoe i ovasa. Naglasak je na povrću kao što su patlidžan, krompir, paradajz, krastavac, tikvice. Savetuje se i grožđe, pomorandže, jagode, borovnice i ananas.

 

KINOA JE DOZVOLJENA
KINOA JE DOZVOLJENA foto: Viktor Kochetkov/Shutterstock

 

Ko bi trebalo da proba FODMAP dijetu?

 

FODMAP dijeta je deo terapije kod sindroma nervoznih creva i kod bujanja bakterija u tankom crevu. Istraživači su otkrili da ovaj način ishrane pomaže u skoro 86 odsto slučajeva. Dijeta može biti teška posebno na početku, pa je bitno konsultovati se sa stručnjakom.


Evo liste nekih uobičajenih namirnica i sastojaka koji su visoki u FODMAP-ovima i koje osetljive osobe treba da izbegavaju.

 

 

Voće: jabuke, sos od jabuke, kajsije, kupine, borovnice, borovnice, trešnje, urme, smokve, grožđe, nektarine, breskve, kruške, šljive, maline, lubenica

 

Zaslađivači: nektar agave, fruktoza, visoko fruktozni kukuruzni sirup, med, izomalt, ekstrakt slada, maltitol, manitol, melasa, sorbitol, ksilitol

 

Povrće: artičoke, špargle, cvekla, brokoli, prokulice, tikvice, kupus, karfiol, komorač, beli luk, karela, praziluk, pečurke, bamija, luk, grašak, ljutika

 

Uz ovaj način ishrane se mogu izgubiti kilogrami. Stručnjaci zato kažu da mršave osobe ne bi smele samostalno da primenjuju ovaj način ishrane, jer postoji opasnost da dodatno smršaju.

 

Bonus video:

 

Kako je mama troje dece smršala 20 kg?

 

makonda-tracker