ovako je to izgledalo

Osetio je samo JEDAN SIMPTOM — i nije ga prepoznao: Žarko Paspalj je u 35. doživeo dva srčana, a potom i moždani udar

0

Mada se oduvek bavio sportom, Žarko Paspalj je kao jako mlad doživeo u kratkom roku dva srčana i jedan moždani udar.

Žarko Paspalj je doživeo dva infkarkta za vrlo kratko vreme
Žarko Paspalj je doživeo dva infkarkta za vrlo kratko vremefoto: Damir Dervišagić

Košarkaš Žarko Paspalj danas važi za legendarnog igrača u domažim sportskim krugovima, a danas se o njegovom privatnom životu ne zna mnogo toga,  premda je poznato da ima dve ćerke iz braka s Milkom Paspalj.

 

Ipak, uprkos tome što ima "sportsko srce", on je imao velike nedaće sa zdravljem i preživeo je nekoliko ozbiljnih zdrastvenih problema, među kojima su bila dva srčana i jedan moždani udar.

 

Prvi infarkt doživeo je sa svega 35 godina, još dok je aktivno igrao košarku, u martu 2001. godine. To nije bilo sve, pa je 4 meseca kasnije pretrpeo — još jedan infarkt.

 

Infarkt za infarktom

 

— Osetiš ipak nešto što nije uobičajeno, znači, krene grebanje po, recimo, grudima, neke neprijatne nelagodnosti, neko znojenje, mimo sportskog, teško je to prepoznati i onako, što bih ja rekao, mala snaga, ali nije uobičajena mala snaga, nije umor, nego nešto potpuno drugačije. E sad, kako čovek to da prepozna? Ja, svakako, nisam — prisetio se Žarko gostujući na RTS.

 

Posle tih simptoma, desetak dana kasnije, krenuli su ozbiljniji znaci srčanog udara, mada nije odmah znao o čemu je reč.

 

Konstatovali su srčani udar, jednostavno sam proveo nekih, ne mogu više ni da se setim, sedam, osam, deset dana u bolnici — rekao je Paspalj i dodao da su mu ugradili dosta stentova.

 

Žarko Paspalj je sa 35 godina doživeo dva infarkta
Žarko Paspalj je sa 35 godina doživeo dva infarktafoto: Zorana Jevtić

Mada je mislio da će moći da nastavi svoj život, iako mu je bilo zabranjeno da se bavi sportom, vrlo brzo je usledio novi srčani udar.

 

— Prihvatanje da se nešto toliko ozbiljno dešava išlo mi je jako teško. Inače, ta karakterna osobina koja se zove tvrdoglavost, koja mi je mnogo pomogla u sportu, u ovom slučaju je bila krajnje kontraproduktivna. Toliko je toga bilo, vrlo je bitno da se dešavalo uvek kada je sport u pitanju i sad, malo po malo, svaki put kad se desi srčani udar, srce doživljava i neke šokove i ožiljke i samim tim malo pomalo slabi — istakao je košarkaš i dodao da mu je kod prvog infarkta puno pomoglo i što je bio mlad.

— Nisam imao strah. Opet nešto po terenu, bacali lopte i onda mi se desila, verovatno, najgora epizoda. To se zove ventrikularna tahikardija i samo mogu da zahvalim Bogu koliko su me brzo prevezli sa Kalemegdana u Urgentni centar da preživim — priča Žarko Paspalj, koji ukazuje da je važan faktor rizika — genetika.

 

— Krv, to je genetska predispozicija, pretpostavljam. I pokojni otac i pokojni brat i pokojna majka su imali identične probleme ili neko od njih. Jednostavno, prave se plakovi, trombovi, to se začepi, drži neko vreme, otpusti ili se ne otpusti, pa moraju da se stavljaju stentovi — objasnio je Žarko Paspalj, piše Lepa i srećna.

 

Žarko Paspalj imao je i moždani udar
Žarko Paspalj imao je i moždani udarfoto: Dragana Jevtić

 

Moždani udar

 

Jedno jutro, odnosno pred jutro, probudim se, neki mi je čudan osećaj, da ne kažem, nije mi baš svejedno, još uvek ne kapiram, još uvek mi nije jasno šta se dešava, ali shvatam da se nešto dešava. Budim se posle nekoliko sati spavanja, već tad vidim da mi nije nešto u redu sa rukama, malo se teže oblačim i u tom momentu shvatam da ne mogu da pričam, jednostavno ,priča mi se ugasila — prisetio se Žarko.

 

Kada se obukao i otišao da popije kafu, shvatio je da ima moždani udar, te je pozvao prijatleja, kom je uspeo da izgovori samo: "Stroke!" (engl. šlog), nakon čega je stigla Hitna pomoć.

 

Doživeo je moždani udar koji je uticao na govor, na levu ruku i na levu nogu koje nije mogao da pomeri. Govor mu se vratio posle dva meseca uz pomoć logopeda, a za ruku i nogu kaže da sada funkcionišu, ali da osećaj u ruci i nozi nikada neće biti isti.

 

— Da je bilo neprijatno, bilo je krajnje neprijatno, ali prođe, prođe na kraju krajeva, nastaviš da živiš, vratiš se nekim okolnostima, trudiš se opet da budeš agilan — rekao je Žarko Paspalj.

 

Bonus video

PASPALJ O KARIJERI U USIJANJU: Mi smo bili prva generacija koja je stvarala modernu košarku

 

makonda-tracker