važna tema

Jeste li samo zabrinuti ili – ANKSIOZNI? Simptomi koji ukazuju da imate ozbiljniji problem nego što slutite

0

Reč "anksioznost" često se čuje proteklih godina i koristi prilično olako, a stručnjaci ističu da je u pitanju stanje koje se jasno prepoznaje

<b> 'Glavna razlika između anksioznosti i napada panike je u trajanju i intenzitetu simptoma' </b>, rekla nam je psihološkinja Anita Đuković
"Glavna razlika između anksioznosti i napada panike je u trajanju i intenzitetu simptoma" , rekla nam je psihološkinja Anita Đukovićfoto: Pormezz/Shutterstock

Znate kako to ide – nešto vam pada na pamet i ne možete da se otresete ni te misli ni osećaja teskobe. Usred noći počinjete do detalja da planirate prezentaciju koju ćete sutradan držati na poslu. Tokom posla počinjete opsesivno da "guglate" simptome neke bolesti koju sumnjate da imate, na ivici suza.


Svi smo se našli u takvim situacijama, a mnogi su se zapitali jesu li ovakve situacije puka i sasvim normalna zabrinutost ili znak dubljeg problema.


Razlika između brige i anksioznosti može ponekad teško da se raščlani jer se reč "anksioznost" sve češće koristi olako i uzima zdravo za gotovo. Ipak, ona se ne prepoznaje tako teško jer čim uključite širu sliku u ovu dilemu – jasno je da je anksioznost problem koji zahteva mnogo rada na sebi i, ponekad, obraćanje stručnom licu.

Šta je anksioznost?


Ukoliko ste često zabrinuti, osetili ste nemir u stomaku dok ste čekali rezultate nekog testa, imali osećaj da će svakog trenutka da se dogodi nešto strašno, možete otprilike da zamislite kako izgleda život anksioznog čoveka.

 

Znate li koji su simptomi anksioznosti?
Znate li koji su simptomi anksioznosti?foto: fizkes/Shutterstock

Svako s vremena na vreme doživi anksioznost, uključujući i decu i odrasle, a za većinu je to osećaj koji dođe i prođe. Uglavnom traje veoma kratko, od nekoliko minuta do nekoliko dana.


Međutim, u nekim slučajevima, osećaj anksioznosti nije prolazna stvar koja se dešava usled briga ili stresa na poslu. Ona možda neće nestati ni posle mnogo nedelja, meseci ili godina i postaje nešto sa čime morate da živite, a vremenom može da se pogorša i anksioznost postane tako ozbiljna da ometa svakodnevicu.


Ukoliko se to dogodi, uglavnom se sumnja na anksiozni poremećaj i veoma je važno obratiti se stručnom licu za pomoć.


Koji su simptomi anksioznosti?


Znakovi anksioznosti se razlikuju od osobe do osobe, piše medicinska platforma Healthline, a telo generalno reaguje na anksioznost na vrlo specifičan način.

 

Kod anksioznih ljudi, ali ne samo kod njih, mogu se javiti napadi panike
Kod anksioznih ljudi, ali ne samo kod njih, mogu se javiti napadi panikefoto: De Visu/Shutterstock

Ono je, naime, u stanju pripravnosti, traži moguću opasnost i aktivira reakcije za slučaj da su potrebni borba ili bekstvo.

Simptomi anksioznosti, kako navodi Healthline, uglavnom su:

 

  • nervoza, nemir, napetost
  • osećaj opasnosti, panike ili straha
  • ubrzan rad srca
  • ubrzano disanje ili hiperventilacija
  • pojačano ili jako znojenje
  • drhtanje ili trzanje mišića
  • slabost i letargija
  • poteškoće s fokusiranjem ili jasnim razmišljanjem o bilo čemu osim stvari zbog koje ste zabrinuti
  • nesanica
  • probavni ili gastrointestinalni problemi, kao što su gasovi, zatvor ili dijareja
  • snažna želja da izbegavate stvari koje vam izazivaju anksioznost
  • opsesije određenim idejama
  • ponavljanje određenog ponašanja iznova i iznova
  • anksioznost zbog određenog životnog događaja ili iskustva iz prošlosti


Napadi panike


Kod anksioznih ljudi, ali ne samo kod njih, mogu se javiti napadi panike, koji predstavljaju iznenadan strah ili uznemirenost koja za nekoliko minuta dostiže vrhunac. Pre izvesnog vremena pitali smo psihološkinju Anitu Đuković u čemu je razlika između napada panike i anksioznosti, a ona je istakla da se pravi napad panike jasno raspoznaje.

 

Znate li razliku između napada panike i anksioznosti?
Znate li razliku između napada panike i anksioznosti?foto: My Ocean Production/Shutterstock

Glavna razlika između anksioznosti i napada panike je u trajanju i intenzitetu simptoma. Anksioznost može trajati duže vreme i simptomi mogu biti manje intenzivni, dok panika obično traje kraće, ali sa izrazito jakim simptomima – objasnila je psihološkinja za Glossy. – Napad panike je akutni napad intenzivne anksioznosti koji može trajati od nekoliko minuta do sati. Simptomi panike mogu uključivati ​​hiperventilaciju, drhtanje, osećaj gušenja, znojenje osjećaj gubitka kontrole i depersonalizaciju.
 

BONUS VIDEO

Anksioznost ili depresija?

 

makonda-tracker