efikasno lečenje prirodom

Travar otkriva za Glossy: Ove ČAJNE MEŠAVINE su PRVA POMOĆ kod UPALE sluznice GRLA i KRAJNIKA

0

Hladni zimski dani donose i određene zdravstvene probleme, a svi koji su skloni upalama grla znaju koliko one mogu da budu naporne i teške 

foto: Shutterstock / Elnur
foto: Shutterstock / Elnur

Pre više decenija narodni lekovi su bili nešto što se nalazilo u svakoj kućnoj apoteci. Biljke poput kamilice, nane, matičnjaka, žalfije činili su obavezan deo svake kuhinje.

 

Osim kao topao napitak ove biljke su se koristile i za lečenje raznih zdravstvenih problema kao što su upala grla, kašalj, upala desni, problemi sa stomakom, problemi sa snom i tome slično. 

 

 

Ove biljke su i danas podjednako efikasne, ali nepravedno zapostavljene i zaboravljene.

 

Najmlađi travar u Srbiji, Marko Stevanović iz Ostružnice, trudi se da podigne svest ljudi o tome da i u prirodi mogu da se pronađu efikasne biljke koje mogu da olakšaju tegobe i učine da pojedini zdravstveni problemi prođu bez ozbiljnijih lekova.

 

On navodi da je kamilica jedna moćna biljka koju svako domaćinstvo treba da ima.

 

Bol u grlu, Grlobolja, Upala grla, Upala krajnika, Krajnici, Tonzilitis, Čaj za grlo, Prehlada, Infekcija
foto: Ahmet Misirligul/Shutterstock

 

Evo kako da pripremite napitke koji mogu da vam pomognu da se rešite upale grla i krajnika.

 

Kamilica

 

Punu supenu kašiku kamilice popariti sa 200 g ključale vode, poklopiti, kad se ohladi, procediti i tim čajem grgljati i posle svakog grgljanja popili; to ponavljati više puta u toku dana.

 

Žalfija

 

Punu kašiku žalfije popariti sa 200 g ključale vode, odmah poklopiti i posle 2 sata ocediti, grgljati i popiti.

 

 

Jagoda, malina, kupina

 

U posudu pomešati pо 25 g lista jagode, kupine, maline i ribizle. Punu kašiku ove smese kuvati 5 minuta u 200 ml vode. Ocediti i grguljati, nakon toga možete popiti ili ispljunuti.

 

Morska so

 

Ukoliko osetite bol u grlu prva pomoć vam može takođe biti i morska so. Ispirajte grlo slanom vodom (1 kašičica morske soli u šolji vode). Nakon što isperete grlo vodu ispljunite. Postupak ponovite više puta u toku dana.

 

morska so
foto: Shutterstock

 

Đumbir i limunov sok

 

Veiki saveznik ljudskog tela jeste i čuveni đumbir. Poznat je po nizu blagotvornih dejstava koje ima na čovekovo zdravlje. Ukoliko vam je potrebno efikasno sredstvo protiv upale grla pomešajte đumbir sa limunovim sokom i medom, pa time ispirajte grlo.

 

- U ostalo snažno lekovito bilje za bol u grlu spadaju: beli slez, petrovac, smirna, bokvica, kamilica i mirta - objašnjava Marko Stevanović i dodaje:

 

Crni slez
Crni slezfoto: Privatna arhiva / Marko Stevanović


- Čim osetite prve simptome upale krajnika ili gral preko noći na grlu držite kašnu oblogu od crnog luka, i tako ponavljajte 2-3 noći, primetićete olakšanje - kaže on.

 

Crni slez

 

Cvet crnog sleza se koristi za čaj. Priprema se tako što se 20 - 40 g cveta stavi na litar ključale vode. Cela biljka je bogata sluzavom materijom koja je izuzetno dobra kod upale grla. Čaj se može zasladiti medom. Piti nekoliko šolja u toku dana. 

 

Ukoliko vam posle nekoliko dana korišćenja prirodnim metoda lečenja ne bude bolje potražite savet izabranog lekara u vašem domu zdravlja.

 

 

 

makonda-tracker