kao magija

31,5 % pozitivniji, 24,3 % smireniji & 17,8 % samouvereniji: Englezi živeli kao Novak jedno jutro i ostali bez reči!

0

Engleski novinari proveli su jutro sa srpskim teniserom i radili sve što i on, a test koji su uradili na kraju dao je neverovatne rezultate 

srpski teniser novak đoković na ovogodišnjem vimbldonu je poražen u finalu od karlosa alkaraza
srpski teniser novak đoković na ovogodišnjem vimbldonu je poražen u finalu od karlosa alkarazafoto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

U fokusu teniskog sveta u proteklom periodu bio je Vimbldon, najprestižniji i najstariji turnir, na kom je ove godine pobedu odneo mladi španski teniser Karlos Alkaraz.


On se u finalu suočio s našim Novakom Đokovićem, čovekom koji je osvojio najviše grend slemova u istoriji, a iako Nole možda nije miljenik britanskih navijača i medija ni oni mu ne osporavaju posvećenost i talenat.


Zato su novinari više medija, između ostalog i Daily Mail-a, na nedavno održanom Vimbldonu proveli neko vreme s njim i pokušali da otkriju tajne Novaka Đokovića. Mi bismo dodali – tajne najboljeg u istoriji.


Novinari su pokušali da ponove Đokovićevu rutinu, a pre i nakon toga uradili su test koji je dao zanimljive rezultate.

 

  • Šta Novak Đoković jede za doručak?


Kako podseća Daily Mail, srpski teniser je na bezglutenskoj ishrani zasnovanoj na biljakama, a dan započinje čašom tople vode s limunom. U prošlosti je Novak isticao da mu to "pomaže u detoksifikaciji tela".


Nakon toga, on se okreće svojoj "činiji za energiju", koja se sastoji od pomešanih semenki, mešanih orašastih plodova, muslija bez glutena, bobičastog voća, jagoda, banana i jogurta.

 

Novak Đoković posle svakog osvajanja titule na Vimbldonu tradicionalno gricne malo trave
Novak Đoković posle svakog osvajanja titule na Vimbldonu tradicionalno gricne malo travefoto: Daniel LEAL / AFP / Profimedia

Za kraj doručka, Đoković popuje sok od celera i smuti od graška, soka od jabuke, nane, spanaća, celera i kelja, a oba ova pića obiluju antioksidansima.

 

  • Posle doručka – joga


Joga je svakodnevni deo rutine Novaka Đokovića, a za nju izdvaja oko 20 minuta. U pitanju je trening sa laganim istezanjem i vežbama disanja koji kulminira dugotrajnim stanjem smirenosti, uz 4-sekundno udisanje i izdisanje.

 

  • Trening na teniskom terenu


Tek potom Novak istrčava na teren i prelazi na sam tenis, ali tome prethodi zagrevanje, pre svega dinamične vežbe koje pogađaju i gornji deo tela i noge.

 


Kako piše Daily Mail, na treningu koji su oni gledali, posebno se radilo na volejima, koje prisutni novinari nisu uspeli da ponove onako kako ih je Đoković izvodio.

 

  • Kako Novakova rutina utiče na um?


Pre samog početka druženja s Novakom, prisutni novinari uradili su test koji je sastavio dr Brendon Stabs. Oni su potom ponovili test nakon što su prošli Đokovićevu rutinu, a rezultati su vrlo zanimljivi:

  1. svi učesnici su bili 31,5 posto pozitivniji
  2. učesnici su bili 24,3 posto smireniji
  3. bili su i 17,8 odsto samouvereniji
  4. 22,1 posto učesnika je navelo da "osećaju da su naučili kako bolje da se izbore sa stresom zahvaljujući svemu što su čuli tu"

 

BONUS VIDEO: Pogledajte kako je jednom prilikom Novak Đoković dočekan u Areni u Beogradu na košarkaškom meču

 

 

makonda-tracker