pogodite ko mu je uzor

Ko je Karlos Alkaraz, Novakov rival u finalu Vimbldona? I dalje živi s roditeljima i NIJE TIPIČAN MLADI MILIONER

0

Španski teniser i finalista ovogodišnjeg Vimbldona za samo godinu dana iz korena je promenio svoj život, ali je uprkos velikim uspesima i divljenju cele planete ostao skromni momak iz komšiluka

Karlos Alkaraz posle jedne pobede na Vimbldonu 2023. godine
Karlos Alkaraz posle jedne pobede na Vimbldonu 2023. godinefoto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Srpski teniser Novak Đoković, osvajač rekordne 24 grend slem titule, danas će se u finalu Vimbldona sastati sa svojim španskim kolegom Karlosom Alkarazom. Biće to Srbinov pokušaj da osmi put podigne trofej na najstarijem i najprestižnijem teniskom turniru na svetu, a neće imati lak zadatak jer je Alkaraz, iako vrlo mlad, krupan zalogaj.

 

Španski teniser u maju je proslavio 20. rođendan, a već je prvi na ATP listi, a ovo mesto je prvi put zauzeo kao 19-godišnjak, što ga čini najmlađim igračem koji je postao svetski broj jedan.

 

Mladi Karlos Alkaraz Garfija rođen je u El Palmaru, u Mursiji, 5. maja 2003. godine, a rastao je uz još trojicu braće. Ljubav prema tenisu nasledio je od oca, koji je bio direktor teniske akademije u klubu Real Sociedad Club de Campo de Murcia.

 

 

Kada je imao 15 godina, prešao je u sportsku akademiju čuvenog španskog tenisera i trenera Huana Karlosa Ferera.

 

Na tur je stigao 2020. godine, a već sledeće godine našao se u glavnom žrebu na Australijan openu, pobedio nekoliko igrača iz top 10 ATP liste, ušao u prvih 35 tenisera sveta... Do sada je Alkaraz osvojio 11 titula, a najveći uspeh mu je trofej na US Openu 2022. godine.

 

Van terena, Karlos je prilično običan momak, kao i mnogi njegovi vršnjaci.

 

ŠPanski teniser Karlos Alkaraz na VImbldonu
ŠPanski teniser Karlos Alkaraz na VImbldonufoto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Njegova majka Virhinija donedavno je radila kao asistentkinja u prodaji u jednoj popularnoj prodavnici nameštaja, dok njegov otac Karlos vodi agenciju za prodaju nekretnina. Teniser i dalje živi sa svojom porodicom, na u penthausu na dva sprata, u kom je drugi sprat navodno rezervisan za kancelariju Karlosa Starijeg i trofeje i teniske uspomene Karlosa Mlađeg.

 

Sportistine finansije vodi otac, a Alkaraz kaže da mu ne trebaju skupi satovi i brzi automobili – iako svake godine dobija novi od svog sponzora BMW-a. Njegovo bogatstvo procenjeno je na četiri miliona dolara, ali on ne vodi život mladih milionera.

 

Prilično sam mlad i imam svoje hirove, ali sam vrlo prirodan, normalan i skroman – rekao je nedavno teniser za Vogue. – Ne obraćam mnogo pažnje na brendove i automobile. Ako mi se nešto dopadne, pokušam da kupim to, ali na kraju se moj otac bavi svim tim.

 

 

Kako je otkrio jednom prilikom, odrastao je s posterom Rožera Federera u sobi i Švajcarca smatra svojim uzorom. Navodno je veliki borac od malih nogu, ali nije uvek smiren kao njegov idol.

 

Kad je bio klinac, lomio je rekete kad izgubi poen ili gem, morao sam da ga oteram da prošeta klubom, isplače se i opusti pre nego što bih mogao da porazgovaram s njim o njegovom stavu – istakao je jednom prilikom njegov nekadašnji trener Kiko Navaro.

 

Ali takav karakter je od suštinskog značaja da bi neko postao pobednik. Karlos želi da pobedi u svemu, čak i u društvenim igrama – kaže Navaro.

 

1 / 7 Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

 

Alkaraz je vatren i u navijanju za svoj voljeni Real Madrid, koji često gleda uživo, a ima prijateljski odnos s fudbalerom kraljevskog kluba Vinisijusom Žuniorom. Uz to, vodi i dobrotvornu organizaciju za pomoć ljudima s Daunovim sindromom, a ponudio je svoje trenerke na aukciji na US Openu kako bi prikupio sredstva za dobrotvornu organizaciju Asido.

 

Kako je jednom prilikom objasnio, njega u karijeri i najtežim trenucima vode tri C cabeza, corazón, cojones, odnosno glava, srce i testisi.

 

 

Uvek ću pamtiti šta mi je deda rekao: o tri C – cabeza, corazón, cojones. Taj moto me uvek prati – rekao je teniser.

 

 

makonda-tracker