beauty

Kilogram košta 160 dinara – a trebaju vam samo 2 kašike! SUPERJEFTIN TRIK za hidriranu, negovanu i blistavu kožu

0

Ova namirnica pokazala se vrlo efikasnom u nezi kože, a dokazano pomaže i ljudima koji imaju kožne probleme poput ekcema

foto: Ground Picture, Shutterstock
foto: Ground Picture, Shutterstock

Kada je reč o "uradi sama" proizvodima za negu kože, obično se pominju limun, soda bikarbona i med, ali postoji još mnogo namirnica za koje su naučne studije pokazale da mogu biti efikasne i bezbedne.


Među njima su i – ovsene pahuljice.

 

  • Ovsene pahuljice za negu kože


Gruba tekstura pahuljica od zobi ili ovsa čini ga odličnim, ali nežnim pilingom, koji pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože.


Studija objavljena 2015. u medicinskom magazinu Journal of Drugs in Dermatology pokazala je da ovsene pahuljice imaju antizapaljensko i antioksidativno dejstvo, što dalje znači da može pomogne kod suve i iritirane kože i zaštit je od oštećenja.

 

Ovsene pahuljice mogu da se koriste u nezi kože
Ovsene pahuljice mogu da se koriste u nezi kožefoto: Regreto, Shutterstock

Luiz Volš, kozmetička tehničarka iz Velike Britanije, smatra ovsene pahuljice vrlo korisnim u nezi kože.


Ovsena kaša ima umirujući efekat na crvenu i osetljivu kožu – istakla je ona izjavila je za medicinsku platformu Healthline, koja dodaje da u kombinaciji s hidratantnom kremom ove pahuljice mogu da budu od pomoći i kod stanja kao što su psorijaza, akne i ekcem.

 

Asocijacija američkih akademija za dermatologiju preporučuje kupku od koloidnih ovsenih pahuljica za ublažavanje svraba od ekcema, a u pitanju su mlevene pahulice koje su rastvorljive u vodi.

 

u nezi kože mogu se koristiti mnoge namirnice iz domaćinstva
u nezi kože mogu se koristiti mnoge namirnice iz domaćinstvafoto: BLACKDAY/Shutterstock

Inače, studija iz 2020. godine čiji su nalazi objavljeni u medicinskom listu Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology pokazala je da ovas može da deluje i tako što posvetljuje kožu. Učesnici istraživanja koji imaju ekcem na rukama primetili su da im je koža hidriranija i sjajnija, jače zaštitne barijere, nakon što su dve nedelje dvaput dnevno koristiil koloidne ovsene pahuljice.

 

Iste godine, u naučnom magazinu Journal of Drugs in Dermatology objavljena su saznanja da 1-postotna koloidalna krema od ovsa poboljšava zaštitnu barijeru kože i vlažnost kod ljudi sa ekcemom više nego obična hidratantna krema.


U ovsu se, takođe, nalaze jedinjenja po imenu saponini, supstancu koja je vrlo efikasno u čišćenju začepljenih pora.

 

Mleveni ovas pojačava hidrataciju kože
Mleveni ovas pojačava hidrataciju kožefoto: Jiri Hera, Shutterstock


Mleveni ovas je sjajan za crvenu, osetljivu, upaljenu i suvu kožu koja svrbi. Kada se pomeša sa vodom, dobije se maska koja štiti i hrani zaštitnu barijeru kože, sprečava gubitak vode i hidratacije. Hidriraće i umiriti kožu – smatra kozmetičarka tehničarka Luiz Volš.


Maska za lice od ovsene kaše


Kako preporučuje Healthline, potrebno je pomešati 2-3 kašike mlevenih ovsenih pahuljica i malo po malo mešati s vodom dok se ne dobije pasta. Zatim se to nanosi na kožu, ostavlja 10 minuta da deluje i ispira mlakom vodom.

 

 

makonda-tracker