ovo je jedina istina

Poslednja će vas posebno iznenaditi: 3 važne stvari o RICINUSOVOM ULJU koje vam niko neće reći

0

Ricinusovo ulje koristi se za mnogo toga, ali često na pogrešan način i, još češće – sasvim uzalud!

Ricinusovo ulje prati mnogo mitova u vezi sa efektima na zdravlje i lepotu
Ricinusovo ulje prati mnogo mitova u vezi sa efektima na zdravlje i lepotufoto: Alexander Ruiz Acevedo, Shutterstock

Ricinusovo ulje je višenamensko biljno ulje koje se koristi već hiljadama godina u mnogim kulturama, a dobija se ekstrakcijom ulja iz semena biljke Ricinus communis.


Ovo seme, koje je poznato kao ricinus, sadrži otrovni enzim koji se zove ricin, a procesom zagrevanja on se deaktivira, zahvaljujući čemu je ulje bezbedno za upotrebu, piše medicinska platforma Healthline.


Za šta se sve koristilo ricinusovo ulje?


U starom Egiptu, ovo ulje koristilo se za lampe, kao "narodni lek" za mnoga stanja, pa čak i da bi se podstakao porođaj. Poznato je kao sredstavo koje se koristi u nezi lepote, potom za probavne tegobe, brži rast kose i trepavica...

 

Međutim, ima li to sve, zapravo, veze sa istinom ili je u pitanju samo viševekovni mit kakav prati mnoga biljna ulja i nije utemeljen na naučnim istinama?

 

  • Zaista ima laksativno dejstvo – ali budite vrlo oprezni


Jedna od najpoznatijih pozitivnih strana ricinusovog ulja jeste to što je prirodni laksativ, piše pomenuti medicinski portal, koji napominje da je ono odobreno od strane američke Administracije za hranu i lekove (FDA).

 

Ricinusovo ulje može da pomogne kod zatvora, ali može i da napravi problem
Ricinusovo ulje može da pomogne kod zatvora, ali može i da napravi problemfoto: Shutterstock / Photoroyalty


Kako se navodi, ovo ulje deluje tako što povećava pokrete mišića koji pomažu da se feces izbaci iz creva i da se ona očiste. Nakon konzumacije, ricinusovo ulje se razlaže u tankom crevu, oslobađa se ricinoleinska kiselina, glavna masna kiselina u ovom ulju, a ona se potom apsorbuje u crevima i stimuliše laksativni efekat, naveli su u svom zajedničkom radu Džefri Alukaran s Medicinskog koledža "LECOM" i Džejson Trip iz Medicinskog centra "Kejp Fir Veli".


Više naučnih studija je dokazalo da je ricinusovo ulje blagotvorno kod zatvora, a istraživanje stručnjaka turskog Univerziteta Selal Bajar u Manisi iz 2021. pokazalo je da su starije osobe koje su uzimale ricinusovo ulje imale ublažene simptome zatvora: manje naprezanje i smanjen osećaj nepotpunog pražnjenja creva.


Ipak, imajte u vidu da, dok se ricinusovo ulje smatra bezbednim u malim dozama, veće količine mogu da budu opasne, odnosno da izazovu stomačne grčeve, mučninu, povraćanje i dijareju. To je zaključak više studija, između ostalih i one koju su sproveli eksperti iranskog Univerziteta medicinskih nauka u Hamadanu 2010. godine.

 

  • Pruža prirodnu hidrataciju – ali budite vrlo oprezni

 

Ricinusovo ulje zaista hidrira kožu snažno, ali može da izazove alergijske reakcije i ne koristi se samostalno!
Ricinusovo ulje zaista hidrira kožu snažno, ali može da izazove alergijske reakcije i ne koristi se samostalno!foto: Parilov, Shutterstock

Ricinusovo ulje je bogato ricinolnom kiselinom, mononezasićenom masnom kiselinom koja može da se koristi za hidrataciju kože.


Ove prirodne masti su okluzivni hidratantni sastojci, što znači da pomažu u formiranju zaštitne barijere na koži da bi u njoj "zaključali" vlažnost i sprečavaju da se gubi voda iz nje.


To je pokazalo i istaživanje dermatologa više indonežanskih medicinskih ustanova, čiji su nalazi objavljeni u naučnom listu Clinical Medicine & Research 2017. godine.

 

Zbog toga ne čudi što se ricinusovo ulje često koristi u kozmetici, a proizvođači ga dodaju losionima, proizvodima za šminkanje i sredstvima za čišćenje lica. Veoma je bogato, pa se neretko koristi i kao prirodna alternativa hidratantnim kremama, bezbedno je za spoljnu upotrebu i pirimenjuje se i na licu i na telu.


Kako je ricinusovo ulje vrlo gusto i kao takvo može da iritira kožu, treba da ga razblažite drugim pogodnim uljima kao što su maslinovo i kokosovo.


Napomena: Iako se obično smatra bezbednim, ovo ulje može da izazove alergijske reakcije kod pojedinih ljudi. Jedna od mogućih reakcija podseća na angioedem, akutni otok kože i sluznice, pokazala je studija Odeljenja za alergologiju španske bolnice "Santa Marija del Rosel" iz 2010.

 

  • Ne podstiče rast kose i trepavica

 

Nema dokaza da ricinusovo ulje može da poboljša kvalitet i rast kose i trepavica
Nema dokaza da ricinusovo ulje može da poboljša kvalitet i rast kose i trepavicafoto: Zigres, Shutterstock

 

Često se veruje da ricinusovo ulje "podmazuje" koren dlake, povećava njenu fleksibilnost i smanjuje verovatnoću da će doći do pucanja. Međutim, nauka za ovo još uvek nema nijedan dokaz!


Kako navodi medicinska platforma Healthline, trenutno nema naučnih saznanja koja govore u prilog tome da ricinus može da poboljša zdravlje kose, smanji njen gubitak ili stimuliše rast nove! Isto važi i za podsticanje rasta i gustine trepavica.


Zanimljivo je da postoji još jedan mit u vezi s ricinusovim uljem i kosom: ono često ulazi u sastav proizvoda protiv peruti ili se koristi direktno za njegovo uklanjanje, a ne postoje studije koje govore u prilog tome.


Štaviše, ricinusovo ulje može da izazove stanje nazvano "akutno filcanje kose" kod dugokosih ljudi, a ispoljava se ćebanjem kose do te mere da podseća na ptičje gnezdo, navodi se u studiji stručnjaka više indijskih medicinskih ustanova objavljenoj 2017. u medicinskom časopisu International Journal of Trichology.

 

 

makonda-tracker