češći je među decom

Odaju ga jasni simptomi: Šta je ŠARLAH, kako se prepoznaje i da li je opasan?

0

Jedno od oboljenja koje se s vremena na vreme pojavi u vrtićima i deca ga mogu dalje preneti porodici je šarlah, nekada vrlo ozbiljna bolest, a danas nešto što se leči relativno lako i brzo 

Pedijatar će deteti najpre opipati žlezde na vratu i pregledati usnu duplju ukoliko se sumnja na šarlah
Pedijatar će deteti najpre opipati žlezde na vratu i pregledati usnu duplju ukoliko se sumnja na šarlahfoto: Robert Kneschke/Shutterstock
  • Šta je šarlah?

 

Šarlah predstavlja akutnu zaranu bolest, koju izaziva bakterija Streptococcus pyogenes, a iako obično pogađa decu uzrasta od pet do 15 godina, svako može da se zarazi.


Prenosi se direktnim kontaktom s bolesnom osobom ili u kolektivima, poput vrtića, škola, u gradskom prevozu itd. Najčešće se širi putem vazduha, odnosno udisanjem, ali je moguće preneti ovu bakteriju i dodirom ili kohabitacijom.

 

Iako se obično ne smatra bolešću koja može da se prenese hranom, poznato je da je jednom u Kini izbila epidemija šarlaha izazvana inficiranom piletinom, o čemu su kineski stručnjaci pisali u studiji objavljenoj 2007. u medicinskom magazinu Journal of Infection.

 

U prošlosti, tokom 18. i 19. veka, šarlah je mogao da izazove ozbiljne komplikacije i čak da dovede do smrtnog ishoda, ali se danas nakon zbog pada virulencije ove bakterije tretira antibioticima kao blaga infekcija koja prolazi u roku od nekoliko dana.

 

Kako izgleda lice kod šarlaha? crveni osip karakterističan je znak ove bolesti.
Kako izgleda lice kod šarlaha? crveni osip karakterističan je znak ove bolesti.foto: Vagner Nataly83/Shutterstock
  • Koji su simptomi šarlaha?


Osip je najčešći znak šarlaha kod odraslih i dece, a počinje kao crveni mrljasti osip i vremenom postaje grublji, kao šmirgla, piše medicinska platforma Healthline. Ove promene obično se pojavljuju dva do tri dana pre nego što se osoba oseti loše ili do sedam dana kasnije, a osip može biti manje očigledan na tamnijoj koži iako se i dalje oseća pod rukom.


Obično se osip izazvan šarlahom najpre javlja na vratu, preponama i ispod pazuha, pa se postepeno širi na ostatak tela, dok koža u naborima u pazuhu, laktovima i kolenima može biti tamnije crvena od okolne (tzv. Pastijin znak).


Nakon što se osip povuče, obično za oko sedam dana, koža na vrhovima prstiju i nogu ii u predelu prepona može da se ljušti, što traje i do nekoliko nedelja.


Pored karakterističnog osipa i Pastijinog znaka, Healthline dodaje da šarlah može da izazove i sledeće simptome:

 

  1. zajapureno lice
  2. jagodičast jezik (beli premaz preko jeza, sa crvenim tačkama na površini)
  3. upaljeno i crveno grlo, sa belim i žutim mrljama
  4. temperatura iznad 38,3
  5. jeza
  6. glavobolja
  7. mučnina i povraćanje
  8. otečeni krajnici
  9. bol u stomaku
  10. otečene žlezde duž vrata
  11. bleda koža oko usana
kako izgleda jezik kod šarlaha?
kako izgleda jezik kod šarlaha?foto: phichet chaiyabin/Shutterstock
  • Kako se leči šarlah?


Kao i sve bakterijske infekcije, šarlah se tretira antibiotskom terapijom, koja ubija bakterije i pomaže imunitetu da se izbori protiv izazivača infekcije. Veoma je važno da se antibiotici piju na način i u trajanju koje propisuje lekar, što će sprečiti komplikacije infekcije i njeno produžavanje.


Za povišenu temperaturu i bolove, obično se preporučuju lekovi za ove simptome, u zavisnosti od procene lekara šta je najbolje za vaše stanje.

 

 

 

 

makonda-tracker