ovo niste znali

Da li LOVOROV LIST sme da se jede? Koristi se kao začin i za čaj, ali uvek ga vadimo iz čorbi

0

U skoro svakom recepta za jela sa listom lovora naglašeno je da se on izvadi pre serviranja. Zašto?

Lovorov list
Lovorov listfoto: Sea Wave/Shutterstock

List lovora uobičajen je kao začinska biljka i koristi se da se supama, čorbama i gulašima doda suptilnog biljnog mirisa i ukusa.


Ipak, za razliku od ostalih začinskih biljaka, poput peršuna, mirođije, ruzmarina itd, lovorov list se uklanja pre serviranja jela.


Zbog čega se to radi? Da li bi se dogodilo nešto loše da ga pojedemo?


Lovor (lat. Laurus nobilis), zimzeleno drvo ili žbun iz istoimene porodice lovora, obično se koristi kao dodatak jelima, a za to se upotrebljava njegov tamnozeleni list. On potiče s Mediterana, a poznat je po svojoj bogatoj aromi, koju duguje svojim uljima.

 

mađarski gulaš uz dodatak lista lovora
mađarski gulaš uz dodatak lista lovorafoto: stockcreations/Shutterstock
  • Zašto se sklanja lovorov list?


Kako piše medicinska platforma Healthline, više naučnih istraživanja pokazalo je da esencijalna ulja u lovorovom listu mogu biti toksična za neke štetne patogene, poput određenih sojeva bakterija ili gljivica. Konkretno, studija italijanskih stručnjaka objavljena 2017. u medicinskom magazinu Molecules otkrila je antimikrobnu i antifungalnu aktivnost esencijalnih ulja u lovorovom listu.

 

Međutim, za ljude lovorov list nije otrovan i smatra se bezbednim za jelo, što se tiče samog sastava. Na kraju krajeva, lovor se nalazi u jelu tokom pripreme i pušta svoja ulja u čorbu.

 

Lovorov list i kada je usitnjen može da bude opasan jer zadržava teksturu i oštre ivice
Lovorov list i kada je usitnjen može da bude opasan jer zadržava teksturu i oštre ivicefoto: Sarah Biesinger/Shutterstock

Međutim, Healthline ističe da su njeni listovi čak i nakon kuvanja kruti, a ivice mogu biti oštre, pa postoji opasnost da može doći do gušenja ili povreda ako ih progutate. Prema pisanju ovog medicinskog portala, zabeleženi su slučajevi da se lovorov list zaglavi u grlu ili jednjaku ili da je čak bio uzrok perforacije creva.


Čak ih ako ga iseckate, on će zadržati teksturu, pa se u većini recepata preporučuje da se list lovora izvadi pre serviranja jela.

 

 

makonda-tracker