zdravi ili ne

Vaš JEZIK može ukazati na ZDRAVSTVENE PROBLEME: Od boje do pokreta, evo na šta treba obratiti pažnju

0

Da li treba da bude crven ili roze, šta predstavljaju ispupčenja na jeziku i koliko bi trebalo pluvačke da proizvodimo

foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

 

Doktorka Šoban Dešauer podelila je na svom jutjub kanalu sve šta sve jezik može da otkrije o vašem zdravlju - od toga kako vam boja i naslage na jeziku mogu reći kada ste bolesni, a može otkriti znake na koje treba obratiti pažnju, zato što mogu ukazati na određena retka oboljenja.

 

Pored svog posla specijaliste za reumatologiju, dr Dešauer, iz Kanade, postala je popularna na društvenim mrežama, i često deli savete o tome kako da ostanete zdravi. Nju prati preko 900 000 ljudi na ovoj platformi.

 

Medicinsko osoblje zapravo može mnogo da otkrije o vašem zdravlju samo na osnovu vašeg jezika,  kako navodi doktroka - da li patite od deficita vitamina, neke autoimune bolesti ili neurološke bolesti i sl.

 

Da li treba da bude crven ili roze, šta predstavljaju ispupčenja na jeziku i koliko bi trebalo pluvačke da proizvodimo - doktorka je sve otkrila u jednom od svojih videa.

 

Video u kome dr Dešauer objašnjava šta sve jezik može otkriti o našem zdravlju

Objasnila je da ako ste zdravi, vaš jezik treba da bude ružičast i da ima mala ispupčenja, poznata kao papile, na samoj površini. Ali ako je tamnije boje ili gladak, to može značiti da nešto nije u redu.

 

Dakle ako je crven i gladak, to može da znači da imate manjak određenih nutrijenata u organizmu. Dodala je da je važno da je važno obratiti pažnju i na veličinu vašeg jezika - jer ako primetite da se vremenom povećava ili menja oblik, to bi mogao biti rani znak nekog retkog oboljenja.

 

Dr Šoban objašnjava da su bele naslage na vašem jeziku potpuno normalna pojava, osim ukoliko se ne sklanja, to onda ukazuje na infekciju. Ako operete jezik, beli premaz bi trebalo da nestane. Ako se ne povlači to verovatno znači da imate kandidijazu.

 

Jezik sa belim naslagama po sebi

Oralnda kandidijaza, Kandida u ustima
foto: sruilk/Shutterstock

 

Ona se često razvija kada neko počne da uzima antibiotike jer menja bakterije u ustima i daje gljivici priliku da raste. Rekla je da to obično uzrokuje da se na vašem jeziku formiraju bele mrlje koje izgledaju kao da ste upravo pojeli zalogaj mekanog sira ili jogurta. 

 

Stanja ima mnogo, i ostatak možete pogledati u videu, tako da ukoliko primetite da se sa vašim jezikom nešto neobično dešava i da nema uobičajenu rozikastu nijansu, obratite se vašem lekaru i pitajte ga za pomoć.

 

makonda-tracker