ovo morate da znate

3 razloga da više nikad štapiće sa vatom i ne pogledate: Kako se pravilno čiste uši i čemu služi ušna mast?

0

Evo zašto ne bi trebalo da koristite pamučne štapiće za čišćenje ušiju

foto: Shutterstock / Abrym
foto: Shutterstock / Abrym

Lekari upozoravaju da pamučni štapići nisu pomoć u čišćenju uha, već naprotiv – mogu da izazovu brojne zdravstvene probleme i povrede, pa preporučuju da se ne koriste.

 

Ušni vosak može biti neprijatan i ružan, ali ima važnu funkciju u telu pomažući u zaštiti ušnih kanala od infekcije, vlage, povreda i stranih tela.

 

Pomaže i pri čišćenju ušiju - objašnjava Ejmi Sarou, doktorka audiologije i članica Savetodavnog odbora za zdravlje Forbsa.

 

 

- Upravo se čisti uvo. Deluje kao prirodna pokretna traka, gurajući vosak i prljavštinu ka spolja ka ulazu u ušni kanal. Kada u uvo ubacimo strano telo poput pamučnog štapića, može doći do neželjenih posledica u vidu povreda, jer pamučni brisevi mogu ozbiljno da oštete bubnu opnu i ušne kosti. - ističe dr Sarov za BestLifeOnline.

 

1. Možete ugurati vosak dublje u uvo


Možda izgleda kontraintuitivno, ali Sarov kaže da štapići često guraju vosak dublje u uši umesto da uklanjaju višak nečistoća. Ona upozorava da redovno guranje voska u ušni kanal može stvoriti čep. Posebno je česta kod starijih ljudi, jer se ušna vosak ili cerumen stvrdne kako starimo. Simptomi uključuju gubitak sluha, bol u ušima, vrtoglavicu, zujanje u ušima ili osećaj punoće u ušima.

 

Kako se pravilno čiste uši?
Kako se pravilno čiste uši?foto: Shutterstock / fizkes

 

2. Možete povrediti bubnu opnu


Sarov dalje upozorava da je poznato da pamučni pupoljci izazivaju povrede, posebno ako ih gurnete previše duboko u ušni kanal.

 

- Imala sam pacijente koji su dolazili u ordinaciju koji su se nečega uplašili dok su koristili štapiće za uši, a onda su slučajno probili bubnu opnu - kaže Sarov, dodajući da je u čekaonicama često viđala ljude koji su, čekajući na pregled, čistili uši. sa štapovima.

 

- To se vidi i po svežim ranama u ušnim kanalima pri pregledu ušiju otoskopom. Agresivna upotreba pamučnih štapića može izazvati krvarenje ili iritaciju, što može dovesti do infekcije – upozorava Sarov.

 

 

3. Možete izazvati svrab u ušima


Još jedna uobičajena posledica upotrebe pamučnog štapića za uklanjanje cerumena je svrab.

 

- Ispitivanja su pokazala da cerumen ima antibakterijska i antifungalna svojstva. Ako u ušima nema dovoljno ušnog voska, verovatno ćete se svrbeti i osećati se neprijatno – objašnjava Sarov, napominjući da je ušna voska važna i za održavanje prave količine vlage u ušnim kanalima.

 

- Uklanjanje previše voska ili njegovo guranje dublje u jedno koncentrisano područje može izazvati suvoću i iritaciju - upozorava Sarov.

 

Uši nikako ne treba čistiti štapićima za uši
Uši nikako ne treba čistiti štapićima za uši foto: Shutterstock / Tanmoythebong

 

Kako očistiti uši?


Iako neki stručnjaci kažu da je u redu pažljivo koristiti pamučne štapiće za čišćenje spoljašnjih delova ušiju, nikada ih ne bi trebalo da koristite za čišćenje ušnog kanala.

 

Umesto toga, Allergi & ENT Associates preporučuje bezbedniju alternativu, a to je korišćenje mokre krpe.

 

Njihovi stručnjaci kažu da sve što treba da uradite je da očistite spoljašnji deo uha toplom, mokrom krpom.

 

- Kada završite, operite uši drugom krpom. Korišćenje krpe za pranje ušiju je dobar, proaktivan način da održavate uši čistima i sprečite infekcije uha - kaže Sarov.

 

Ako nakon toga višak voska nastavi da izaziva nelagodnost, gubitak sluha ili druge simptome, vreme je da razgovarate sa svojim lekarom.

 

 

makonda-tracker