istraživanje dokazalo

10, 20, 30 minuta ili čitav sat? Evo koliko treba da traje POPODNEVNA DREMKA da bi bila dobra za pamćenje i raspoloženje

0

Najnovija studija pokazuje da polučasovna dremka tokom dana ima blagotvorna dejstva na ljudski organizam 

foto: Shutterstock / adriaticfoto
foto: Shutterstock / adriaticfoto

Novo istraživanje je pokazalo da dremanje od samo 30 minuta može poboljšati vaše raspoloženje, pamćenje i budnost do četiri sata nakon što se probudite.


Kada završite sa svakodnevnim obavezama, lezite na kauč i odspavajte pola sata - to može imati mnogo koristi za vas.

 

Kada se vratite kući sa posla ili nakon obavljanja svakodnevnih poslova, da li se osećate umorno i radije biste odspavali na kauču? To je upravo ono što treba da uradite, jer dremanje ne samo da će vas razbuditi, već može poboljšati i pamćenje i raspoloženje, prenosi Metro.

 

 

Zato ne propustite ovo kratko zadovoljstvo koje vam može doneti mnogo koristi. Studija Nacionalnog univerziteta u Singapuru takođe je otkrila da čak i kratko spavanje od 10 minuta može smanjiti pospanost i poboljšati raspoloženje.

 

Ali, samo to za manje od pola sata će takođe poboljšati vaše memorijsko kodiranje – proces preuzimanja novih informacija i njihovog smisla.

 

Naučnici su sproveli istraživanje na 32 osobe koje su morale da dremaju svaki drugi dan po 10, 30 i 60 minuta. Raspoloženje, subjektivna pospanost i kognitivne performanse mereni su u intervalima od 5, 30, 60 i 240 minuta nakon buđenja, da bi se uporedile dugoročne koristi različitih dremki.

 

Koliko treba spavati popodne?
Koliko treba spavati popodne?foto: Profimedia

 

Sve dužine spavanja u rasponu od 10 do 60 minuta imale su jasne prednosti u odnosu na boravak budnim.

 

Desetominutna dremka je bila najbolja opcija ako želite da izbegnete takozvanu 'letargiju u snu' - taj čudan osećaj omamljenosti nakon buđenja kada ne znate ko, šta ili gde ste.

 

Ova inercija sna izazvala je privremeni pad performansi ispitanika, ali su efekti nestali u roku od 30 minuta nakon buđenja.

 

Ako volite popodnevnu dremku ovaj podatak će vas obradovati
Ako volite popodnevnu dremku ovaj podatak će vas obradovati foto: Profimedia

 

Dr Rut Leong, istraživač-saradnica u Centru za spavanje i kogniciju na medicinskom fakultetu Long Lu Lin rekla je:

 

- Mnogi znaju prednosti dremanja, ali pritisak da se optimizuje vreme tokom radnog dana za neke ograničava praktičnost redovnog dremanja. Iako nije pronađeno jasno „pobedničko“ trajanje dremke, čini se da 30-minutna dremka ima najbolju ravnotežu između izvodljivosti i koristi - zaključuje ona. 

 

 

makonda-tracker