obavezno

Snižava krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju i ČISTI ceo organizam: Povrće koje treba DANAS da uvrstite u ishranu

0

Šest razloga da češće jedete cveklu.

foto: Shutterstock/Georgina198
foto: Shutterstock/Georgina198

Kako piše Eatthis, cvekla je zemljano korenasto povrće, koje bi trebalo češće da jedete.

 

A bez obzira na vrstu cvekle, njeno konzumiranje ima brojne benefite po organizam. 

 

U nastavku vam predstavljamo prednosti konzumiranja cvekle: 

 

  • Podržava rad creva

 

Cvekla sadrži specifična vlakna koja deluju kao probiotici, povećavaju količinu i raznolikost naših dobrih bakterija time utiču na zdravlje naših creva. 

 

–  Cvekla je neverovatna za zdravlje creva. Sadrži sastojke kao što su pektin i pektinski oligosaharidi za koje se pokazalo da blagotvorno deluju na crevni mikrobiom, što znači da hrane dobre bakterije. Drugi spojevi pronađeni u cvekli, poput betalaina i fenola, mogli bi da pojačaju kratkolančane masne kiseline u crevima. To može da smanji upalu, ojača crevnu barijeru i još mnogo toga. Samo se ne uznemirujte ako vam stolica pocrveni, to je zbog betacijanina  –  kaže doktorka i osnivačica klinike Birhvel Anja Rozen.

 

  • Snižava krvni pritisak

 

Cvekla ima jedinstveni efekat na krvni pritisak u poređenju sa drugim povrćem i to zbog sadržaja kalijuma i nitrata. 

 

  – Utvrđeno je da cvekla snižava krvni pritisak kod onih koji piju sok od cvekle. Ovo je zbog nitrata u cvekli. Uticaj soka od cvekle na krvni pritisak ostaje i do tri meseca nakon prestanka ispijanja. Sok od cvekle samo dopušta da se konzumira više cvekle u jednoj porciji – objasnila je Šenon Vestern, nutricionistkinja iz Velike Britanije. 

 

  • Smanjuje upale

 

Cvekla je prepuna antioksidanata koji pomažu da se neutrališu štetne ćelije, a dokazano je da antioksidansi štite od kancerogenih ćelija.

 

 

  • Podstiče detoksikaciju organizma

 

Cvekla podržava naš prirodni put detoksikacije - našu jetru! 

 

A na tom putu detoksikacije najvažniji betalain, sastojak koji se nalazi u cvekli.

 

 

  • Redovna probava

 

S gotovo četiri grama vlakana po šoljici cvekle, na dobrom ste putu da ispunite preporučenu količinu od 25 grama vlakana dnevno. Cvekla sadrži topiva vlakna koja podstiću probavu.

 

  • Povećana cirkulacija

 

Možda ste čuli da profesionalni sportisti piju sok od cvekle nakon treninga.

To je zato što dobrobiti povećane cirkulacije pomažu u dotoku krvi u mišiće kojima je potreban oporavak nakon teških treninga. Nitrati u cvekli odgovorni su za taj povećani protok krvi i njegove prednosti.

.

 

makonda-tracker