bez lekara i antibiotika

3 najefikasnija načina da rešite problem upaljenih sinusa: Sve što vam treba su sastojci koje već imate u kuhinji

0

Upala sinusa je čest problem, naročito tokom zime. Ipak, ne očajavajte... U kuhinji sigurno imate namirnice koje vam mogu pomoći da ovaj problem brzo i lako rešite 

foto: Shutterstock / BlurryMe
foto: Shutterstock / BlurryMe

Sinuzitis najčešće ne izaziva dodatne komplikacije, a budući da je uzrok najčešće virusna, odnosno bakterijska infekcija ukoliko zatražite lekarsku pomoć velika je verovatnoća da ćete dobiti antibiotsku terapiju.

 

Ukoliko želite ovo da izbegnete, a ipak rešite problem glavobolje i pritiska u gornjem delu lica, kao i curenje sekreta iz nosa ili zapušen nos i otežano disanje potrebno je da uradite neku od sledećih stvari.

 

 

Inhalacija bosiljkom, ruzmarinom ili nanom

 

U šerpu stavite vodu, pa je prokuvajte na šporetu. Zatim prelijte čaj, stavite malo više biljaka kako bi čaj bio jači. Kad se malo prohladi, preko glave i šerpe prebacite peškir i lagano udišite paru koja isparava iz šerpe.

 

Proces ponovite 2,3 puta tokom dana i primetićete olakšanje. Ovakav vid inhalacije otvara disajne puteve i podstiče izbacivanje sekreta.

 

Inhalacija
foto: Shutterstock / New Africa

 

Morska so protiv upale sinusa

 

Rastvori morske soli koriste se preventivno ili za izbacivanje sekreta. Obično se uprskavaju u nos. Možete ih naći u apotekama, a možete i da pomešate 500ml čiste vode, ¼ kašičice soli i ¼ kašičice sode bikarbone, sipate tečnost u bočicu i prskate rastvor u unutrašnjost obe nozdrve dva-tri puta dnevno.

 

 

Limun – recept za čišćenje sinunsa

 

Limun ublažava bolove izazvane oticanjem sinusa i jača imunitet se lakše izbori sa infekcijom. Jedan od recepata za pročišćavanje sinusa kaže da u pola litre vode dodate jedan seckani limun, 2 karanfilića, pola kašičice cimeta i 2 kašičice šećera – sve treba da proključa, a nakon nekoliko minuta, procediti i konzumirati kao sirup. Takođe, dobra opcija su i sve voće i povrće bogato vitaminom C.

 

 

 

 

 

makonda-tracker