zanimljivo

Ovo SIGURNO niste znali! Uspeh naše reprezentacije u Kataru utiče na mnooogo više stvari nego što ste slutili

0

Naučno je dokazano da to kakav rezultat nacionalni tim postiže na velikim takmičenjima ima uticaj na natalitet i opšte zdravlje

foto: EPA-EFE/Neil Hall
foto: EPA-EFE/Neil Hall

Legendarni trener Liverpula Bil Šenkli izjavio je jednom prilikom da fudbal nije ni život ni smrt već mnogo više od toga. Trenerski mag pričao je o osećaju koji fudbal pruža igračima i publici, ali verovatno nije bio svestan koliko je bio blizu istine.


Istorija je pokazala da je fudbal uopšte, a naročito svetska prvenstva u ovom sportu, zaista pitanje života i smrti.

 

Ekonomski, kulturni i politički značaj svetskih prvenstava je ogroman: na primer, Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. gledalo je širom sveta oko 2,6 milijardi ljudi, dok je kvalifikaciona utakmica između Salvadora i Hodurasaa za SP 1970. godine bila uvertira za tzv. "fudbalski rat", koji je izbio između ovih zemalja 1969. i odneo oko 3.000 duša. Nama je makar dobro poznato koliko je ovo tačno – setimo se samo Maksimira i duela Crvene zvezde i Dinama iz 1990, za koji postoji mit da je podstakao rat na prostoru bivše Jugoslavije.

 

Kako fudbal utiče na život?


Jedna novija studija istraživala je mesečne stope nataliteta u 50 evropskih zemalja tokom 56 godina i učinak njihovih nacionalnih timova na međunarodnim takmičenjima (svetskim i evropskim prvenstvima). Utvrđeno je da je bolji učinak reprezentacija povezan sa nižim natalitetom devet meseci posle turnira.

 

Reprezentacija, Fudbal, Svetsko prvenstvo u fudbalu, Svetsko prvenstvo u Kataru
foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Veruje se da fudbalska publika menja svoje prioritete pri raspodeli vremena tokom velikog sportskog takmičenja, naročito ako su rezultati dobri, a mečeve prati i pobede proslavlja u većem društvu. Time se smanjuje vreme za fizičku intimnost s partnerom i eto nižeg nataliteta.


I ne samo to već rezultati fudbalskih utakmica mogu imati i direktan uticaj na zdravlje! Tako je studija Univerzitetskog medicinskog centra u Utrehtu dokazala viši mortalitet od srčanih udara nakon eliminacije Holandije s Evropskog prvenstva 1996. godine, a studija Univerziteta u Birmingemu pokazala da je broj srčanih udara porastao posle poraza Engleske na Svetskom prvenstvu 1998.

 

Svetsko prvenstvo u fudbalu, Svetsko prvenstvo u Kataru
foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Nije sve samo negativno: istraživanjem stručnjaka iz Nice utvrđeno je da je zabeležen manji broj srčanih udara nego inače na dan kada je Francuska osvojila SP u fudbalu 1998.


Zato je važno da budemo smireni kada naša reprezentacija gubi i damo sebi oduška i slavimo na sav glas kada pobeđuje.
 

 

makonda-tracker