obratite pažnju

Šta tačno znače boja urina? Kad vidite ove nijanse, možda postoji razlog za zabrinutost

0

Normalan urin može imati više boja, ali postoje slučajevi u kojima neobične boje urina mogu biti razlog za zabrinutost.
 

foto: cliplab/Shutterstock
foto: cliplab/Shutterstock

Boja urina može da vaira u zavisnosti od toga čime sa hranite, lekova koje uzimate i koliko vode pijete.

 

Koje sve boje urina mogu da se pojave i na šta one ukazuju?

 

  • Bistar urin
     

Čist urin ukazuje na to da pijete više od preporučene dnevne količine vode.

 

Iako je hidratacija dobra stvar, konzumiranje previše vode može lišiti vaše telo elektrolita. Urin koji povremeno izgleda bistar nije razlog za paniku, ali urin koji je uvek bistar može ukazivati na to da morate da smanjite količinu vode koju pijete.

 

Bistri urin takođe može ukazivati na probleme sa jetrom kao što su ciroza i virusni hepatitis. Ako ne konzumirate velike količine vode i imate bistar urin, trebalo bi da posetite svog lekara.
 

  • Žućkast urin

Boja „tipične“ mokraće pada u spektru od svetložute do dublje nijanse ćilibara. Pigment urohroma koji je prirodno u vašem urinu postaje sve razređeniji dok pijete vodu.

 

Urohrom se proizvodi tako što vaše telo razlaže hemoglobin, protein koji nosi kiseonik u vašim crvenim krvnim zrncima. U većini situacija, boja vašeg urina zavisiće od toga koliko je ovaj pigment razređen. Imati puno B-vitamina u krvotoku takođe može uzrokovati da urin izgleda neonski žuto.
 

  • Crveni ili ružičasti urin

 

Cvekla, Kisela cvekla
foto: Madeleine Steinbach/Shutterstock

Ovo se dešava uglavnom od hrane. Urin može izgledati crveno ili ružičasto ako jedete voće sa prirodnim tamno ružičastim ili magenta pigmentima, kao što su:

- cvekla
- rabarbara
- borovnice


Takože, neki zdravstveni uslovi mogu uzrokovati pojavu krvi u urinu, simptom poznat kao hematurija, a to su:

- uvećana prostata
- kamen u bubregu
- tumori u bešici i bubrezima
- Lekovi (npr. laksativi koji sadrže senu ili senu, fenazopiridin i antibiotik rifampin)

* Razgovarajte s lekarom ako posumnjate na krv u urinu.
 

  • Narandžasti urin

 

Ako vaš urin izgleda narandžasto, to može biti simptom dehidracije. Ako pored svetle stolice imate narandžastu mokraću, žuč možda ulazi u vaš krvotok zbog problema sa žučnim kanalima ili jetrom.

 

Žutica kod odraslih takođe može izazvati narandžasti urin. Lekovi koji mogu prouzrokovati da vaš urin izgleda narandžasto mogu uključivati fenazopiridin, antiinflamatorni lek sulfasalazin (azulfidin) i lekove za hemioterapiju.

 

  • Plavi ili zeleni urin

 

Bubrezi, Bol u bubrezima, Bol u leđima
foto: Africa Studio/Shutterstock

Generalno, plavi urin je retkost i najverovatnije je povezan sa nečim u vašoj ishrani. Ova boja se nalazi u mnogim vrstama slatkiša i nekim lekovima. Lekovi koji mogu izazvati plavi ili zeleni urin uključuju cimetidin (Tagamet), amitriptilin, indometacin (Indocin), prometazin (Phenergan) i dodatke vitamina B.

Takođe može biti rezultat boja koje se koriste u medicinskim testovima na bubrezima ili bešici, kao i bakterijskom infekcijom pseudomonas aeruginosa.

 

  • Tamnobraon urin

 

Vežbanje
foto: Shutterstock / Vadym Pastukh

U većini slučajeva, urin koji je tamnosmeđi ukazuje na dehidraciju. Tamnosmeđi urin takođe može biti neželjeni efekat određenih lekova, uključujući metronidazol i nitrofurantoin, hlorokin, laksative na bazi kaskare ili sene i metokarbamol.

Takođe, konzumiranje velikih količina rabarbare, aloje ili fava pasulja može izazvati tamnosmeđu mokraću.

To se može desiti i kod stanja koje se zove porfirija. Ono može izazvati nakupljanje prirodnih hemikalija u vašem krvotoku i izazvati zarđali ili smeđi urin. Tamnosmeđi urin takođe može biti pokazatelj bolesti jetre, jer može biti uzrokovano prodiranjem žuči u vaš urin.
 

I sad ono što ne biste očekivali - vežbanje. Intenzivna fizička aktivnost, posebno trčanje, može izazvati tamno braon urin, poznatu kao hematurija pri naporu. Ovo se ne smatra neobičnim. Kada je vaš urin taman zbog vežbanja, obično će se rešiti uz malo odmora u roku od nekoliko sati.

 

  • Zamućen urin
     
Trudnica, Trudnički stomak, Trudnoća
foto: Natalia Deriabina/Shutterstock

Zamućen urin može biti znak infekcije urinarnog trakta. Takođe može biti simptom nekih hroničnih bolesti i stanja bubrega. U nekim slučajevima, zamućen urin je još jedan znak dehidracije.

 

Ako imate zamućen urin i trudni ste, to može biti znak opasnog stanja zvanog preklampsija i trebalo bi odmah da javite doktoru. Zamućen urin sa penom ili mehurićima naziva se pneumaturija. Ovo može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih stanja, uključujući Crohnovu bolest ili divertikulitis. Postoje slučajevi i kada je urin penast, a lekari još ne mogu da utvrde uzrok toga.
 

Odmah se obratite lekaru ako je vaš urin:

 

lekar, doktor, bolnica, Lečenje, dijagnoza, terapija
foto: Martin Barraud pROFIMEDIA


- Svetloroze ili tamnocrvene boje (ovo može biti znak ozbiljnog zdravstvenog stanja)
- narandžasta (može biti simptom bolesti bubrega i bešike)
- Takođe, ako vam je urin zamućen, braon, plav ili zelen i ne dobije bledo slamnatu boju - zakažite termin kod lekara

 

Većina slučajeva

 

U većini slučajeva, abnormalne boje urina su jednostavno rezultat dehidracije, nečega što ste jeli ili nuspojava lekova koje uzimate. Urin bi trebalo da ponovo dobije svoju uobičajenu boju u roku od 2 do 3 dana nakon što primetite neobičnu boju.

 

 

makonda-tracker