zaboravite na njih

Šta NIKAKO ne smeju da koriste ljudi kojima opada kosa? Ove 3 stvari zaobiđite u širokom luku – samo će pogoršati stanje

0

Stručnjaci savetuju da žene koje imaju problem sa gubitkom kose moraju da izbegavaju ove proizvode po svaku cenu.

foto: Ania Powalowska Profimedia
foto: Ania Powalowska Profimedia

Gubitak i proređivanje kose mogu biti uzrokovani prirodnim efektima starenja, načinima odnosno stilovima na koje možemo nositi kosu, ali i stresom i nezdravom ishranom.

 

Ako primetite opadanje kose, od vitalnog je značaja da posetite svog dermatologa radi personalizovanih predloga i tretmana, ali u međuvremenu bi bilo korisno imati na umu koji uobičajeni sastojci šampona i vrste proizvoda mogu da pogoršaju ova stanja.

 


1. Šamponi za rast kose

 

pranje kose, kosa
foto: NotarYES Shutterstock

Možda mislite, ako imate tanku kosu, da bi logično rešenje bilo da odaberete proizvod koji će vašu kosu načiniti gušćom, međutim stručnjaci upozoravaju da to i nije uvek tako.

 

- Dugotrajna upotreba ovog šampona može začepiti pore na vašem skalpu, ometajući snabdevanje kiseonikom u koži. Kao rezultat toga, zapaljenje se može češće javljati, što dovodi do gubitka kose zbog oštećenja kože – objašnjavaju stručnjaci.

 

Umesto toga, predlažu da koristite proizvode koji imaju malo komedogenih ulja koja „ne začepljuju pore na vašoj koži“, kao što bi to činio dotični šampon. Drugim rečima, ako je šampon previše sapunast, boja izgleda lažno ili miriše previše dobro; onda verovatno nije previše dobar za vaše vlasište.

 

2. Proizvodi na bazi sulfata

 

Pranje kose, čista kosa, Frizerski salon
foto: Ground Picture Shutterstock

Jedan sastojak za koji stručnjaci smatraju da je vitalno izbegavati ga kad imate tanku ili slabiju kosu je natrijum lauril sulfat (često skraćeno kao SLS).

 

- Ovaj grubi deterdžent, natrijum lauril sulfat, uobičajen je sastojak u šamponima i balzamima i poznato je da uklanja prirodna ulja, ostavljajući kosu suvom, lomljivom i oštećenom – objašnjavaju stručnjaci.

Ovaj sastojak može „takođe izazvati iritaciju vlasišta i gubitak kose“. Sulfati mogu biti veoma štetni i za farbanu kosu i treba ih izbegavati ako je ikako moguće. Zato se predlaže traženje proizvoda za kosu koji su imaju oznaku "bez sulfata" .

 

3. Šamponi koji sadrže alkohol

 

Loša frizura, Frizura, Kosa, Frizerski salon
foto: Mladen Mitrinovic/Shutterstock

Alkohol je još jedan sastojak šampona koji ćete želeti da izbegavate ako već imate finu ili osetljivu kosu.

 

- Alkohol je generalno veoma oštar za kosu i uklanja većinu vlage sa vlasišta. Na listi sastojaka, alkohol je prikriven sastojcima poput "propanola" ili "etanola", koje šira javnost ne prepoznaje kao alkohol. Međutim, ovi sastojci u velikoj meri doprinose lomljenju, pa je veoma bitno da pazite na to – savetuju stručnjaci.

 

Ali šta onda koristiti?

 

Kosa
foto: HTeam/Shutterstock

Kada su u pitanju proizvodi protiv proređivanje kose, stručnjaci naglašavaju da bi zaista trebalo da koristite samo one koje preporučuje vaš dermatolog, ali saznanje više o ovim sastojcima i dalje vam može pomoći na duži rok. Postoje male promene i izbori koje možete napraviti da biste bili sigurni da imate zdravije vlasište i kosu.

 

- Odlučite se za šampon bez sulfata, jer su oni široko dostupni i manje su iritantni i oštri na za vlasiše i kosi. Jednostavno potražite nešto prirodnije – mišljenje je stručnjaka.

 

Lak za kosu, kosa, Sprej
foto: Shutterstock/stockfour

Takođe, imajte na umu da je minimiziranje oštećenja vaše kose moguće smanjenjem zagrejanih alata za kosu kao što su fen ili pegla, ali i hemijskih usluga. Takođe, preporučuje se i zaštita kose dok plivate i nošenje šešira dok ste na suncu. 

 

- Dajte svom skalpu pauzu između pranja.Vaša prirodna ulja se proizvode sa razlogom, pa im dajte šansu da obavljaju svoj posao. Izbegavajte da redovno koristite proizvode za stilizovanje kao što su gelovi, voskovi, lakovi i suvi šamponi. Oni će izazvati nakupljanje dok se talože na vašem skalpu i začepljuju folikule kose. A kada je folikul dlake oštećen, nažalost nema povratka i spasa – objašnjavaju stručnjaci.

 

 

makonda-tracker