važno je da znate

Ima li razloga za brigu? Ovo su manje poznati OKIDAČI ZA PREKOMERNO OPADANJE KOSE

0

Ovih dana se dosta priča o alopeciji, ali važno je znati da nije svako opadanje kose simptom ovog autimunog oboljenja, već da razlog može biti neko drugo skriveno stanje

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ovih dana, nakon što je glumica Džejda Pinket Smit ismejana na dodeli Oskara zbog činjenice da nema kosu, priča se o alopeciji više nego ranije.


Alopecija predstavlja gubitak kose, kako s glave, tako i s drugih delova tela. Njen najpoznatiji tip je alopecia areata, odnosno iznenadno opadanje kose u pečatima, zbog čega se neretko naziva pečastom alopecijom.
 

Obično su zahvaćene regije u predelu kose i brade, ali se ova pojava može javiti na bilo kom delu tela, pa čak i na obrvama, trepavicama itd. Ukoliko se žarište rašiti po celom skalpu, naziva se alopecia totalis, a ako zahvati čitavo telo, to je alopecia universalis.

 

1 / 7 Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

 

U pitanju je automuno oboljenje, što znači da nastaje kada se imuni sistem — čija je glavna uloga inače odbrana organizma — iz neobjašnjivih razlog "usmeri" protiv samog sebe i napada zdrave ćelije u telu. U slučaju alopecije, imunitet napada zdrave folikule dlake, što za posledicu ima opadanje kose.


Iako konkretan uzrok alopecije, kao i u slučaju ostaliha utoimunih oboljenja, nije do kraja objašnjen, utvrđeno je da postoje faktori koji mogu da dovedu do ovog stanja. Ono što je, međutim, važno naglasiti jeste da nije svaki gubitak kose alopecija, već postoje brojni faktori koji mogu da dovedu do ovog problema.

 

U nekim slučajevima, opadanje vlasi jeste blaži oblik alopecije, ali u nekima je to samo simptom nekog zdravstvenog stanja.

 

  • Geni i hormoni


Takozvana androgena alopecija je najčešći tip — u pitanju je pojava ćelavosti i opadanja kose kod muškaraca i proređivanja kod žena.


Ona može biti genetska i hormonska, a povezana je na prvom mestu s dihidrotestosteronom, hormonom koji se vezuje za testosteron u folukulima dlake i na slabi ih. Ukoliko je narušena ravnoteža testosterona i estrogena kod žena, to može da dovede do androgene alopecije. Do ovoga može doći pre menopauze ili kod nekih drugih hormonskih stanja, kao što je sindrom policističnih jajnika.

 

  • Stres


U slučaju prekomernog stresa, posledica može da bude gubitak kose, a reč je o stanju koje se naziva telogen effluvium, za koji stručnjaci naglašavaju da nije vid alopecije. U pitanju je privremen problem, a obično ga izazivaju emocionalni ili fizički stres, upotreba nekih lekova, rođenje deteta, restriktivna dijeta, promena životnog stila itd.

 

Kortizol, Anksioznost, Napad anksioznosti, Nervoza, Stres
foto: Shutterstock

Češće se javlja kod žena, a veruje se da je ovo stanje bilo posledica virusa korona u prvim talasima epidemije. Štaviše, prema nekim istraživanjima čak 30 odsto pacijenata koji su preležali virus korona iskusili gubitak kose, a lekari preporučuju da se obavezno prekontroliše kompletna krvna slike i da se urade biohemijske analize radi daljeg istraživanja.

 

  • Ishrana


Određeni nedostaci minerala, poput manjka gvožđa i vitamina D, mogu da budu okidači za opadanje kose.


Obratite se lekaru na vreme za adekvatan tretman kako biste svojoj kosi dali šansu da se što pre povrati — savetuje losanađeleska dermatološkinja dr Cipora Šejnhaus. — Napravite raspored zdravih obroka koji uključuje vitamine, minerale i dovoljno proteina.

 

Spanać, Salata, Zdrava ishrana, Zdrava hrana
foto: Brent Hofacker/Shutterstock
  • Problemi sa štitnom žlezdom

 

Tiroidna ili štitna žlezda je vrlo važna kontrolu hormona povezanih s metabolizmom. Ukoliko je njena funkcija poremećena — snižena ili pojačana, može doći do prekomernog opadanja kose i obično je to jedan od prvih simptoma zbog kojih neko odlučuje da proveri rad ovog organa.

 

Ukoliko uz opadanje kose primećujete i značajan pad energije, neobjašnjivu promenu telesne težine i promene u menstrualnom ciklusu, obavezno se obratite lekaru.

 

 

makonda-tracker