Zabluda ili istina?

Sirće, soda, mentol... Koji narodni lekovi zaista pomažu kod GLJIVICA NA NOKTIMA, a koji ne?

0

Gljivice noktiju na nogama su jedna uobičajena infekcija koja muči mnoge ljude, a često se leči nekim kućnim za lekovima koje smo čuli od naših baka. Koji od njih su naučno dokazano efikasni?

foto: observer / Alamy / Alamy / Profimedia
foto: observer / Alamy / Alamy / Profimedia

Ova infekcija je takođe poznata i kao onihomikoza, a može prouzrokovati da nokat promeni boju i zadeblja. Pošto je zarazna, često počinje na jednom noktu na nozi i širi se na nekoliko drugih.

 

Mnogi pokušavaju da leče ovaj problem sami, i to sa narodskim lekovima koje su naše bake prenosile s kolena na koleno već dugi niz godina. Međutim, iako mogu pomoći u suzbijanju blagih slučajeva, kućni lekovi često nisu efikasni. Mi smo zato sada odlučili da sa naučne strane objasnimo kako deluju svi ovi kućni lekovi.

 

1. Soda bikarbona

 

Soda bikarbona, Sirće
foto: EKramar/Shutterstock

Zagovornici sode bikarbone predlažu je kao lek jer može pomoći u apsorpciji vlage izaziva gljivice na noktima na nogama. Pored toga, može imati fungistatička svojstva, što znači da ne ubija gljive, ali može sprečiti njihov rast. Međutim, nema mnogo naučnih dokaza koji podržavaju sodu bikarbonu kao lek i nema dokaza koji ukazuju na to da može da leči gljivične infekcije.

 

2. Proizvodi od mentola

 

Pojedinci savetuju upotrebu proizvoda koji sadrže mentol za lečenje gljivica. Malo je verovatno da će vam oni zaista pružiti mnogo pomoći, ali… Mala studija iz 2011. koja je koristila mentoliranu mast pokazala je da ona može pomoći kod gljivica na noktima na nogama, ali je malo verovatno da će izlečiti infekciju.

 

3. Sirće

 

Jabukovo sirće
foto: Gayvoronskaya_Yana/Shutterstock

Sirće je uobičajeni proizvod za domaćinstvo, a jabukovo sirće je uobičajeni sastojak mnogih različitih kućnih lekova. Studija iz 2017. primećuje da jabukovo sirće može imati neka antifungalna svojstva. Međutim, takođe napominje da je potrebno više istraživanja da bi se saznalo još informacija.

 

4. Tečnost za ispiranje usta

 

Tečnost za ispiranje usta
foto: Ju Jae-young/Shutterstock

Kao i kod sirćeta, ne postoje direktni naučni dokazi koji podržavaju upotrebu vodice za ispiranje usta za lečenje gljivica na noktima. Međutim, neka istraživanja sugerišu da vodica za ispiranje usta koja sadrži hlorheksidin može imati antigljivična svojstva. Vredi napomenuti da vodica koja sadrži ovaj sastojak generalno zahteva recept u Sjedinjenim Državama, tako da osoba ne može da je kupi bez recepta.

 

5. Beli luk

 

Beli luk, Limun
foto: Shutterstock/Nadejda Zaharevskaja

Na prvom mestu se koristi kao začin, ali poznato je da beli luk može da pruži izvesnu korist i za lečenje gljivica. Studija iz 2019. godine navodi da ekstrakt belog luka može pokazati antifungalna svojstva protiv gljivica koje mogu izazvati infekcije noktiju na nogama. Međutim, i za ove tvrdnje je potrebno više istraživanja.

 

6. Esencijalna ulja

 

Neki dokazi sugerišu da određena esencijalna ulja mogu posedovati antifungalna svojstva i da imaju određenu primenu uz postojeće antifungalne tretmane. Međutim, ova ulja nose i dozu rizika od alergije i iritacija. Studija iz 2020. godine pokazuje da ulja mogu imati neke koristi u lečenju, međutim ni ovo nije dovoljno istraženo.

 

 

makonda-tracker