Novak Đoković je jedan od najboljih tenisera svih vremena i veliki uzor mladim sportistima.
Naš teniser Novak Đoković je, pored toga što je najbolji na svetu, vrlo angažovan kada je u pitanju humanitarni rad, pa je tako zahvaljujući svojim uspesima i dobroti najobožavanija ličnost u celoj zemlji.
Novak je poznat kao veliki profesionalac, a jedno vreme je dosta polemike izazivao njegov način ishrane. Nole je dosta promenio svakodnevni unos namirnica, pronašao balans i nastavio da bude najbolji. On je jednom prilikom otkrio i da parktikuje autofagiju.
- Dotakao bih se teme autofagije. Koliko je bitna, ta vrsta posta 16 - 8 je popularna, 16 sati se ne jede, 8 sati se jede, to ja primenjujem, osetio sam u poslednjih godinu i po dana koliko to praktikujem, dosta poboljšanja u sistemu za varenje, bolje spavam, imam veću energiju tokom dana, imam manje tih padova - izjavio je on.
U jednom videu na Instagramu, Nole je otkrio i čime započinje dan. Radi se o napitku sa malo mineralne vode i limuna, a potom od stabljika celera napravi hladno ceđeni sok.
- Ovaj sok je pun minerala, soli i još neotkrivenih elementa koji čiste vašu jetru. Čini čuda, kako za mene i moju ženu, tako i za našu decu. Doduše, oni ga ne uzimaju čistog, već s dodatkom soka od krastavca ili jabuke - dodao je tada teniser.
Voće i povrće je neizostavno na njegovoj trpezi, a trodnevni jelovnik je vrlo zgodan za praktikovanje.
Prvi dan:
Doručak: Pije velike količine vode, zatim uzme 2 kašike meda; musli (organska zob bez glutena, brusnice, suvo grožđe, seme bundeve ili suncokreta i badem).
Međuobrok: kreker bez glutena sa avokadom i tunjevinom.
Ručak: Salata od mešanog zelenog povrća, testenina bez glutena, tikvice, špargle, sušeni paradajz, vege sir.
Međuobrok: jabuka sa idijskim maslacem; dinja
Večera: Salata od kelja, komorača, kinoe i pinjola, inćuni ili sardina; minesote supa; fileti lososa.
Drugi dan:
Doručak: Velike količine vode, 2 kašike meda; banana sa indijskim maslacem, viće.
Međuobrok: tost bez glutena sa bademovim maslacem i medom.
Ručak: Salata od zelenog povrća, testenina bez glutena, crvena paprika, rukola, indijski orasi, rukola, bosiljak, začinsko sirće.
Užina: voće i orašasti plodovi.
Večera: Salata od tunjevine sa boranijom, pasuljem, rukolom, paradajzom. Supa od paradajza.
Treći dan:
Doručak; Velike količine vode, 2 kašike meda, ovas bez glutena sa indijskim maslacem i bananom; voće.
Užina: domaći humus i jabuke.
Ručak: Salata od zelenog povrća, testenina bez glutena sa pestom.
Međuobrok: Avokado sa krekerima bez glutena.
Večera: Sveža salata od zelenog lisnatog povrća, supa od šargarepe...