treba znati

Šta TIP i MIRIS znoja govori o vašem zdravlju? Mali znaci mogu da budu veliko upozorenje zato obratite pažnju!

0

Znojenje je normalna pojava, ali ako je prekomerno ili znoj ima neprijatan miris možda se nešto dešava u vašem organizmu 

foto: Shutterstock / Cast Of Thousands
foto: Shutterstock / Cast Of Thousands

Iako svi dobro znamo da je znojenje prirodan proces treba imati na umu i to da ono predstavlja važan odgovor organizma na povišenu temperaturu ili fizičku aktivnost, a može biti izazvano i emocionalnim stresom, menopauzom ili ozbiljnim zdravstvenim stanjem.

 

Tokom puberteta, dolazi do porasta hormona koji znojne žlezde čine dinamičnijim.

 

 

Mnogi ljudi smatraju da je samo prekomerno znojenje problem zbog kojeg treba da se obrate lekaru. Ipak, to nije u potpunosti tačno.

 

Ukoliko se uopšte ne znojite, čak ni prilikom određene fizičke aktivnosti, to takođe može biti znak nekog zdravstvenog stanja.

 

Postoje različite vrste znoja:

 

Obilno znojenje

 

Ukoliko se mnogo znojite čak i kada nemate neku jaču fizičku aktivnost, to može biti alarm upozorenja. Naročito je važno na to obratiti pažnju tokom zimskih meseci, kada je temperatura tela niža.  

 

Znojenje
foto: Profimedia

 

Obilno znojenje se javlja kod žena tokom menopauze, a ponekad može biti vrlo opasno. Ako istovremeno osećate obilno znojenje i gubitak težine, ili znojenje koje se isključivo javlja tokom spavanja, potrebno je da posetite lekara. Znojne žlezde su prekomerno aktivne, a ovo stanje naziva se hiperhidroza.

 

Nema znojenja uopšte

 

Normalno je da se neko manje, a neko više znoji. Kako nije dobro da se znojite mnogo tako isto nije dobro ni da se ne znojite uopšte. Ako znojenje izostaje čak i tokom vrelih dana, to znači da vaše žlezde ne rade dobro.

 

Ovo stanje naziva se anhidroza i dovodi do iscrpljenosti, crvenila, vrtoglavice, osećaja toplote. Može biti genetski nasledno i nekada je teško za otkrivanje.

 

 

Slani znoj

 

Sada se sigurno pitate kako da znate da li je vaš znoj slan... Dakle, ukoliko se prekomerno znojite i vaš znoj je slaniji nego što treba da bude to ćete primetiti nakon što vam znoj uđe u oči ili vam dodirne usta.

 

Ukoliko ovo pimetite to je znak da vašem organizmu nedostaje natrijum. Kada je natrijum u manjku, možete dehidrirati, a hidratacija je ključna za zdravo telo. Potrebno je da konzumirate pića koja sadrže elektrolite, a to ujedno sprečava i slani znoj.

 

Znojenje
foto: Profimedia

 

Znoj neprijatnog mirisa

 

Normalan znoj nema nikakav miris, ali kada se bakterije u koži pomešaju sa  njim tada nastaje miris koji ne prija nikome. To može biti posledica stresa, prezačinjene hrane ili lekova koje uzimate protiv određenih bolesti. 

 

Trudnički znoj

 

Tokom trudnoće žlezde pojačano rade, pa ne iznenađuje činjenica da se tokom trudnoće žene više znoje. Ukoliko znoj ima promenjen miris možda je potrebno da u svoj organizam unosite više vode, da smanjite začinjenu hranu i da nosite komotnu odeću napravljenu od prirodnih materijala.

 

 

Šta miris znoja govori o zdravlju?

 

Ako ste primetili da vam se promenio miris znoja, obratite pažnju. Znoj i neprijatni mirisi mogu biti indikator ozbiljnih zdravstvenih stanja.

 

Ako znoj miriše na aceton – proverite nivo šećera u krvi

 

Ako znoj miriše na amonijak – proverite bubrege

 

Ako znoj mišire na pivo – proverite limfne čvorove

 

Ako znoj miriše na ribu – proverite jetru

 

Ako znoj miriši na ubuđali sir – proverite jeste li negde pokupili gljivičnu infekciju

 

makonda-tracker