pospešuju znojenje

Ovo su namirnice koje TREBA IZBEGAVATI tokom leta: Broj 6 svakodnevno konzumirate, a ne znate koliko vam šteti

0

Leto i sezona godišnjih odmora su počeli uveliko, a ishrana nam je jako bitan faktor kada su vreli dani u pitanju.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Poznato je da visoke temperature iscrpljuju toliko organizam da nekad ni ne primetimo u kojoj je to meri, a jako je bitno da pazimo na unos tečnosti koji ne sme biti nizak tokom boravka napolju.

 

Ljudi koji se teško nose sa vrućinom su u ovom periodu na mukama, međutim i oni koji vole vrele dane moraju da paze na unos hrane kako bi se organizam izborio sa toplotnim talasom.

Topli letnji dani su loši za naše telo, a namirnice koje dodatno podižu telesnu temperaturu bi trebalo da izbegavate u narednom periodu i unosite njihove zamene koje su jednako kalorične, a ne utiču na zagrejanost tela.

 

1. Meso

 

Meso je veliki izvor proteina i masti, ali i teško svarljivo, pa ga ne bi trebalo previše konzumirati leti jer prilikom varenja podiže telesnu temperaturu. Pored ovoga, možete se osećati i naduto ili teško, a taj osećaj mogu izazvati i određeni začini prilikom spremanja mesa.

 

2. Začinjena hrana

 

Svi volimo kada je hrana malo više začinjena, to joj daje posebnu aromu, međutim, začini kao što su đumbir, beli luk, čili, crni biber, kim i cimet su na listi za izbegavanje tokom leta jer podižu telesnu temperaturu. Ovo utiče i na proces varenja tako što ubrzava metabolizam.

 

3. Plodovi mora

 

Morski plodovi su skloni kvarenju naročito na visokim temperaturama, a to može izazvati brojne stomačne tegobe. Mikrobima pogoduje toplota, pa se lako razmnožavaju, stoga pazite da morske plodove uvek jedete sveže kako biste izbegli probleme.

 

hrana, zdrava hrana
foto: Shutterstock

4. Pržena hrana

 

Sve što sadrži puno ulja, čini da se osećamo usporeno i umorno, a i podiže temperaturu. Čak znojenje u kombinaciji sa unosom masne hrane može dovesti do pojave akni.

 

5. Sladoledi na bazi mleka

 

Ovo niste možda mogli da pretpostavite, ali sladoledi na bazi mleka uopšte nisu prava letnja hrana jer tokom varenja povećavaju toplotu. Najbolje rešenje bi bili sladoledi na bazi vode ukoliko želite da izbegnete znojenje.

 

6. Čaj i kafa

 

Osim što podižu temperaturu i izazivaju znojenje, čaj i kafa su i diuretici, pa vaše telo može dehidrirati ukoliko ih konzumirate previše, a pored toga ne unosite vodu.

 

Balans je jako bitan, pa tako tokom letnjih meseci korigujte unos i soli i ugljenih hidrata, jer so će izazvati dehidrataciju, dok će ugljeni hidrati podizati telesnu temperaturu.

 

 

makonda-tracker