probajte

Zavodljivi, hipnotišući i čine da se osećamo bolje: 3 parfema koji će vam garantovano popraviti raspoloženje

0

Ponekad je sve što je potrebno da se osetimo vedrije i optimistično — nekoliko kapi parfema! Kako je to moguće i koji parfemi naučno dokazano imaju ovakav efekat?

foto: MS_studio/Shutterstock
foto: MS_studio/Shutterstock

Dobro je poznato da nas različiti mirisi mogu da vratiti u određeni trenutak u životu i popraviti nam ras položenje, a kada je nešto specijalno pravljeno da ostavi utisak mirisom — kao parfem — takav efekat je zagarantovan.


Parfemi se koriste da poprave raspoloženje još od antike zato što je miris najtemeljniji od svih čula. To je jedna od najboljih stvari koje možete da kupite ako želite da se osećate bolje jer svaki miris stimuliše sinapse, nakon čega se oslobađaju hormoni koji upravljaju telesnim funkcijama i pokretima, daju nam energiju, "podižu" nas kad smo mrzovoljni ili povećavaju zadovoljstvo — objasnio je svojevremeno za GQ čuveni parfimer Rodža Dav.

 

Ako pitate naučnike, u tome definitivno ima istine — prema jednom naučnom istraživanju, mirisi su "krivci" za aktiviranje 75 procenata emocija, zahvaljujući pojačanom lučenju serotonina i endorfina, koji su zaduženi za osećaj sreće i dobrog raspoloženja.

 

parfem
foto: Shutterstock

 

Kakve parfeme birati za ovakav efekat?

 

  • Miris lavande

 

Parfem kojim dominira miris lavande odlično je sredstvo za opuštanje jer sadrži linalol, koji ima anestetičko dejstvo! Ukoliko udahnete miris lavande, pojačaće se talasi u frontalnom delu mozga, što dovodi organizam u stanje opuštenosti.

 

  • Citrusne note


Osvežavajući parfemi na bazi pomorandže, grejpfruta i limuna odličan su način da se podigne energija. Ovakvi mirisi, doduše, brzo isparavaju, ali su snažni, pa pokreću kratkotrajan i prilično nagao skok energije.

 

  • Parfem koji podseća na detinjstvo


Bez obzira na to jeste li odabrali proizvod koji ima notu s mirisom omiljenog cveta vaše majke, koji je godinama mirisao u prolećnim danima u vašoj kući, ili možda parfem sličan onom koji je koristila vaša baka, možete biti sigurni da će vam on popraviti raspoloženje!


Naime, mirisi koji podsećaju na detinjstvo sjajan su način da se vratite u zonu komfora i osetite se bolje, srećnije i opuštenije.

 

 

makonda-tracker