OBRATITE PAŽNJU

Stanje u kom žlezda RAZARA samu sebe: Muž Kortni Kardašijan je hospitalizovan zbog bolesti koja je OPASNA po život

0

Nedavno nas je iznenadila vest da je Travis Barker, poznati bubnjar i suprug Kortni Kardašijan, hitno hospitalizovan...

foto: ANGELA WEISS, AFP, Profimedia
foto: ANGELA WEISS, AFP, Profimedia

Kortni Kardašijan i Travis Barker su skoro priredili nesvakidašnje venčanje koje je održano u Italiji, u Portofinu, a bubnjar je sad hitno završio u bolnici zbog jakih bolova koje je osećao.

 

Pojavili su se i novi detalji, pa se tako zna da je Travis hospitalizovan zbog pankreatitisa, upale pankreasa koja zadaje nesnosne bolove.

 

Šta je pankreatitis, koliko je ozbiljan i zašto dolazi do njega?

 

Svi već znamo funkciju pankreasa, to je mala žlezda koja reguliše nivo šećera u krvi, a učestvuje i u procesu varenja. Do pankreatitisa dolazi tako što se pojavi zapaljenje pankreasa. Dolazi do problema kada pankreas hormone koje izlučuje u creva, počinje da aktivira u sebi umesto u izvodnim kanalima, tako dolazi do upale jer ova žlezda počinje da razara samu sebe. Pankreatitis može biti akutni, ako nastane naglo ili hronični koji traje dugo i može biti posledica raka pankreasa.

 

Ovo je jako ozbiljno oboljenje i može ugroziti život, a i to zavisi od više faktora. Neki od prvih simptoma su jaki bolovi koji se šire ka leđima, muka, povraćanje, temperatura i drhtavica.

 

Kao i za svako stanje i za pankreatitis postoje faktori rizika i ljudi koji su ugroženiji od nastanka ove bolesti, pa tako kamen u žučnoj kesi i visok nivo triglicerida mogu biti faktor okidač. Nije retkost ni da su značajnije ugroženi pušači i alkoholičari, a i genetika ima velikog udela u ovom oboljenju.

 

Važno je znati i da se bol kao glavni i najvažniji simptom pojačava naročito nakon jela, a dodatno ga može pojačati jaka i masna hrana. Bitno je na vreme reagovati kako bi se izbegle posledice opasne po život, ali i potrebno je da promenimo svoje navike i ishranu kako bismo bar malo pomogli organizmu.

 

 

makonda-tracker