DAR PRIRODE

Koristili su ga još PRVI LEKARI na svetu: Ova žuta biljka je LEK ZA SVE, a u jednom slučaju je koristimo pogrešno

0

Ova biljka se od davnina koristila u narodu i jako je cenjena zbog svojih lekovitih svojstava, a da li ste znali da su je koristili još i Stari Grci i Rimljani?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kantarion ili gospina trava, ima još mnogo naziva koji su poznati na određenim područjima, ali kako god da ga zovete, on je svemoguć i za unutrašnju i za spoljašnju upotrebu.

 

Odličan je za lečenje rana, posekotina, opekotina, hemoroida, ali je značajan i za jetru i za želudac. Listovi i cvetovi ove biljke se koriste i za ublažavanje simptoma depresije, a efikasno je i kod nesanice.

 

Važno je znati da se sva lekovita svojstva kantariona gube ukoliko su u dodiru sa sunčevom svetlošću, pa je bitno da proizvode od kantariona čuvate na tamnom mestu. 

Poznato je i da kantarion ublažava simptome menopauze, a ako hoćete da vam brže zaraste rana onda treba da tri puta dnevno nanosite mast na bazi kantariona i primetićete neverovatan pomak kroz dve nedelje. 

 

Ako vas muče hemoroidi, natopite gazu kantarionovim uljem i stavite na hemoroide. Najbolje da stoji celu noć kako bi imalo efekta.

 

Čajevi od ove svemoguće biljke su jako zastupljeni, a najpoznatiji je čaj protiv bolova jetre i za uređivanje menstruacije. Sve što vam je potrebno za čaj jeste 25 grama kantariona, nane, petrovca i smilja. Tri kašike mešavine prelijte sa pola litre vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji. Pijte pre jela po jednu šolju.

 

Kao i za sve, i za ovo postoje određene kontraindikacije. Znate da ni u čemu ne treba da preterujete i ukoliko primetite razdražljivost, uznemirenost ili stomačne tegobe, smanjite dozu kantariona ili jednostavno napravite pauzu. Ulje ove biljke je postalo bitno kada je sunčanje u pitanju, pa ga mnogi koriste kako bi dobili preplanuli ten, što nikako nije dobro jer može izazvati opekotine.

 

 

makonda-tracker