oprez

NE OPUŠTAJTE SE I OBAVEZNO OVO RADITE REDOVNO! Evo kako PRAVILNO dezinfikovati mobilni telefon

0

Pre nego što otključate telefon i predate se čarima interneta, budite veoma oprezni

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Već godinu dana gotovo svakodnevno stižu nova naučna saznanja i istraživanja o virusu korona, ali po mnogim pitanjima ni najveći stručnjaci i dalje nisu stoprocentno saglasni.


Koliko god se virus održavao na različitim materijalima i u kom god periodu infekcije da osoba može da ga prenese, jasno je da treba biti veoma oprezan i da je higijena najvažnija, a posebno je bitno da obratimo pažnju na mobilne telefone. Budući da se u današnje vreme korisnici retko odvajaju od njih, neophodno je dezinfikovati ih na pravilan način.

 

telefon, Mobilni telefon, dezinfekcija
foto: Shutterstock

U jednoj studiji nemačkih stručnjaka s Univerziteta u Grajfsvaldu i Odeljenja za molekularnu i medicinsku virologiju Rur-Univerziteta u Bohumu ističe se da je potrebno čistiti telefon rastvorom koji sadrži natrijum-hipohlorit (0,1%) i etanol (62% do 71%), ključni sastojak mnogih sredstava za dezinfekciju ruku.

 

Kompanija Epl prošle godine je saopštila svojim korisnicima da mogu da koriste maramice za dezinfekciju jednog brenda poznatog u Americi i izopropil-alkohol (70%). Ono što većina naglašava jeste da se sredstva ne prskaju direktno na ekran, već da se prsnu na mekanu krpu i da se njome prebriše staklo telefona.
 

 

makonda-tracker