TRUDNICE DA OBRATE PAŽNJU

Naša uspešna sportistkinja je PREMINULA NA POROĐAJU zbog toga: Da li znate šta su preeklampsija i eklampsija?

0

Preeklampsija je stanje koje se javlja isključivo u trudnoći i to u drugoj polovini, a teži oblik ovog stanja može ugroziti i majku i bebu.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Preeklampsiju karakteriše visok krvni pritisak, otoci i belančevine u urinu, a blaži oblik se manifestuje malim skokom pritiska i manjim otocima.

 

Do preeklampsije dolazi između 14. i 26. nedelje, dok ako se pojavi nakon 34. nedelje onda je u pitanju kasna preeklampsija. Rana pojava je uvek znak težeg stanja i podrazumeva možda i prevremeni porođaj kako zdravlje majke i bebe ne bi bilo ugroženo ili čak završeno fatalnim ishodom.

 

Jedan od glavnih simptoma je prvo blago povišen pritisak i male količine proteina u urinu. Vaš lekar će vas zbog toga poslati na dodatno ispitivanje, tj. na analizu proteina u urinu i izmeriće vam pritisak.

 

Pored ovoga, uporna i jaka glavobolja i zamućen vid takođe mogu biti jedan od simptoma tako da ni slučajno ih ne zanemarujte.

 

trudnica, trudnoća, ultrazvuk, trudnički stomak
foto: Profimedia

Ovo je jedan od glavnih uzroka smrti majke na porođaju ili fetusa u trudnoći, a ukoliko već imate problem sa povišenim krvnim pritiskom ili dijabetesom, u većem ste riziku od pojave preeklampsije. Ako zanemarite pojavu simptoma i ovog stanja može doći do posledica kao što su moždani udar, oslabljen rad srca, disfunkcija jetre i bubrega, edem pluća, slepilo, HELLP sindrom, eklampsija, smrt majke i smrt fetusa.

 

Eklampsija je jedna jako ozbiljna komplikacija u trudnoći koja se karakteriše pojavom naglih trzaja tela, gubitkom svesti, oticanjem lica i poremećajem funkcije vitalnih organa kao što su bubrezi, jetra, pluća, srce i mozak. Uglavnom je praćena jakim bolovima u stomaku.

 

Jedini lek u ovom stanju jeste momentalno spuštanje pritiska, zaustavljanje trzaja tela i hitan prekid trudnoće kako bi se sačuvao život majke i deteta.

 

posle porođaja, majčinstvo, beba, novorođenče, Porođaj
foto: Shutterstock

HELLP sindrom predstavlja najozbilljniju komplikaciju u trudnoći i uglavnom nastaje kao posledica nelečene preeklampsije, a manifestuje se izraženom anemijom.

 

Najčešći simptomi ovog sindroma su jak bol u gorenjem delu stomaka, mučnina, dijareja, povraćanje i visok pritisak. Teško se dijagnostikuje zbog sličnosti sa simptomima drugih lakših oboljenja, pa je neophodna i analiza krvi. 

 

Da biste sprečili pojavu ovih stanja najvažnija je preventiva. Klonite se stresa u trudnoći, hranite se zdravo, kontrolišite obroke, uvedite fizičku aktivnost i ostavite loše navike kao što su, na primer, cigarete. Najvažnije, redovno idite na kontrolne preglede i sve što osećate ispričajte lekaru, jer on najbolje zna.

 

Podsetimo, pre dve godine nas je šokirala vest da je reprezentativka Srbije u streljaštvu Bobana Momčilović Veličković preminula u 30. godini nakon komplikacija na porođaju, a upravo je uzrok bila preeklampsija.

 

 

 

makonda-tracker