važno je znati

MEDIJI PIŠU DA JE BOBANA PREMINULA ZBOG EKLAMPSIJE: Evo kako se otkriva i leči ovo stanje koje nastaje u trudnoći

0

Reprezentativka Srbije u streljaštvu Bobana Momčilović Veličković preminula je u 30. godini nakon komplikacija na porođaju, a mediji javljaju da je problem nastao zbog preeklampsije.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Olimpijska učesnica i evropska prvakinja se pre dvadesetak dana porodila, a poslednjih dana bila je u komi i njen mozak je bio bez funkcije.

 

Eklampsija je najteži oblik trudničke komplikacije i najčešće se javlja pri kraju trudnoće ili tokom porođaja uglavnom kod prvorotkinja, piše Stil.

 

Obično se nadovezuje na preeklampsiju. Uz otoke (edeme), proteinuriju (protini u mokraći) i hipertenziju (povišen krvni pritisak), praćena je i gubitkom svesti, a zatim i pojavom toničnih i kloničnih ( trzajevi i ukočenost) grčeva, nakon čega nastupa kraće ili duže komatozno stanje.

 

Uzrok nastanka


Kao i kod ostalih grviditetnih toksikoza, pravi uzrok eklampsije do danas nije otkriven. Eklampsija se češće javlja kod višeplodne trudnoće, kod dijabetičarki, kod gojaznih žena i žena koje boluju od visokog krvnog pritiska.

 

Simptomi:

 

  • Nevoljni trzaji tela praćenih besvesnim stanjem, uz povišeni krvni pritisak u trudnoći.
  • treperenje i svetlucanje pred očima
  • zujanje u ušima
  • Nakon 20. nedelje trudnoće ili posle porođaja, popušta funkcija jetre, bubrega i mozga
  • Pojava belančevina u mokraći
  • prekomerno povećanje telesne težine
  • glavobolja
  • prekomerno povraćanje
  • bol u stomaku
  • zamućen vid
  • slabije izlučivanje mokraće i krv u mokraći
  • smanjenje broja krvnih pločica u krvi
  • zastoj u rastu ploda

 

Klinička slika

 

Proteinurija je veoma izražena. Trudnica je otečena u licu, nogama i donjim delovima tela. Ima izrazito podaduo izgled. Krvni pritisak je veoma visok, i uporno se održava.


U jednom momentu, često posle delovanja neke spoljnje draži ili bez nje trudnica dobije eklamptični napad. Tada gubi svest i javljaju se tonični i klonični grčevi mišića. U toničnim grčevima učestvuju i trbušni, torakalni, leđni mišići i dijafragma.

 

foto: Shutterstock

Trudnica zadržava disanje, pomodri, vilice, zubi i usnice su čvrsto stegnuti. Tonične kontrakcije ne traju duže od jednog minuta, po njihovom popuštanju, bolesnica prodiše i koža i vidljive sluzokože dobijaju normalnu boju. Zatim se javljaju klonični grčevi gotovo svih mišića, naročito su izraženi grčevi mimičnih mišića lica i očnih jabučica, tako da se vide različite grimase uz kolutanje očiju, sem toga nastaje bacakanje ruku i nogu, na ustima se pojavljuje pena koja je, ako se trudnica ugrize za jezik, krvava. Po prestanku napada bolesnica se smiruje, još neko vreme je u nesvesti, polusvesti, najzad se budi, te se ničega ne seća.

 

Kod najtežeg stanja (status eclampticus) bolesnica uopšte ne dolazi svesti, već se smenjuju napad za napadom i često se završava smrću. Uzroci smrti kod eklampsije su: cirkulatorni kolaps (zastoj srčanog rada, edem pluća, šok), krvarenje u mozgu, ugušenje aspiriranim sadržajem i insuficijencija bubrega.

 

Plod je takođe ugrožen, rađa se sa manjom telesnom težinom, ali je i smrtnost ploda pre rođenja visoka.

 

Dijagnoza


U suštini dijagnostikuje se preeklampsija, a zatim se prevenira nastanak eklampsije. Pritisak iznad 140/90, ili povećanje "gornjeg" za 30 mmHg, a "donjeg" za 15 mmHgm je signal upozorenja. Ukoliko se još u pregledanom urinu nađu belančevine, a mereno u 24 satnoj mokraći pređu količinu od 0.5 g, onda je dijagnoza preeklampsije veoma jasna i potvrđena.


Kako se leči?

 

Eklampsija spada u hitna stanja i mora se odmah reagovati davanjem medikametata za sprečavanje ispoljavanja nevoljnih trzaja tela, smanjenje krvnog pritiska i momentalnim dovršetkom trudnoće, uz sprečavanje fatalnog ishoda po plod ili majku.

 

Šta se dešava ako se ne leči?

 

Ukoliko se neadekvatno leči, nedovoljno leči ili uopšte ne leči, dolazi do mogućeg trajnog oštećenja funkcije bubrega, mozga, jetre i pluća što može da dovede do smrti majke ili bebe.

 

 

makonda-tracker