Lična higijena svakom čoveku treba da bude na prvom mestu, ali ipak, ponekad, se može desiti da loše mirišete čak iako se kupate više puta u toku dana.
Za ovaj problem mogu biti odgovorne namirnice koje unosimo svakodnevno u svoj organizam. Neke od njih imaju neprijatan miris, dok druge mogu da izazovu nadutost, gasove, a čak I neprijatan miris znoja.
Ovih devet namirnice mogu da budu uzrok neprijatnog mirisa tela, zato obratite pažnju.
Mlečni proizvodi
Iako ih svakodnevno koristimo, mnogi od nas nemaju dovoljno enzima koji mogu da razgrade sastojke iz mlečnih proizvoda. Kod ljudi koji imaju ovaj tip metaboličkog poremećaja može doći do izlučivanja mirisa koji podseća na miris kelja.
Riba
Ribe i morski plodovi sadrže visoke količine vitamina A. Osim toga, neke vrste riba, poput pastrmke ili tune, imaju velike količine vitamina B4, a on prirodnom ljudskom mirisu dodaje svoj miris, miris ribe.
Paradajz
Britanski naučnik Čelers Stivert otkrio je da se neprijatan miris tela može povezati sa količinom unosa paradajza. On je primetio sličnost u mirisu ljudskog znoja i kore paradajz, te analizirao tu slučajnost i zaključio da na miris znoja utiču terpen i karotenoid u paradajzu. Rešenje nije da izbacite paradajz iz ishrane, već ga jesti umereno ili prokuvan, jer se time gubi efekat pojačanog lučenja mirisa.
Krstašice
Zeleno povrće, brokoli, karfiol i kelj sadrže mnogo sumpora, koji se razlaže u supstance poprilično neprijatnog mirisa. On se zadržava satima, a najbolje rešenje je smanjen unos tih namirnica, ili kombinovanje sa onim namirnicama koje će brzo izbaciti miris iz tela.
Zobene pahuljice i orašasti plodovi
Iako su vrlo dobri za probavu i odličan izvor nutrijenata, ove namirnice stimulišu proizvodnju plinova (metana, vodonika i ugljen dioksida). Najbolji način da eliminišete miris je unošenje velikih količina vode u organizam.
Crni i beli luk
Nije u pitanju samo neprijatan zadah, već I sumpor koji danima može ostati u vašoj koži. Delimično rešenje možde da bude ispijanje kafe nakon oborka, dodavanje peršuna u jela ili konzumiranje limunade.
Špargle
Izrazito zdrave, špargle menjaju miris i urinu i znoju. Otprilike 15 minuta nakon konzumiranja špargli, počinje njihova razgradnja tokom koje nastaju hemijski spojevi koji sadrže sumpor.
Crveno meso
Crveno meso se teško vari, dugo se zadržava u organizmu I može da bude uzrok veoma lošeg zadaha. Ukoliko ga baš volite gledajte da ga ne jedete više od dva puta nedeljno.
Grašak
Grašak je dobro poznat po svojim blagotvornim dejstvima na organizam, ali I po nadutosti koja od njega može da nastane. Ipak, to ne znači da treba da se odreknemo ovog ukusnog povrća. Kako biste ga lakše svarili potrebno je da ga pre kuvanja potpite desetak sati u vodu.