probajte

Spas protiv bacanja kolača: Kako da vam poslastice ostanu što svežije (FOTO)

0

Nakon sezone praznika, mnogima od praznične trpeze najčešće ostaju velike količine slatkog. Takve želimo da sačuvamo i da njihov rok trajanja produžimo do božične proslave, što je moguće uz nekoliko saveta

foto: Profimedia
foto: Profimedia

1. Hrskavi kolačići ne podnose vlagu, tačnije vlažna okolina će ih omekšati zbog čega će izgubiti hrskavost. Preporučuje se da ih zato čuvate u hermetički zatvorenoj posudi, ali nikako ih u posudu ne stavljajte tople, nego tek u potpunosti ohlađene.

 

2. Kolače od dizanog, prhkog ili lisnatog testa najbolje je zamrznuti. Pre čuvanja u zamrzivaču prethodno ih je potrebno ostaviti na pola sata u frižider, pa tek onda prebaciti temperaturu ispod nule. Na ovaj način će se očuvati prhkost testa.

 

Ova hrana se ni u ludilu ne jede na prazan stomak: 16 namirnica koje ujutro ne smete ni da pogledate


3. Ukoliko želite da sačuvate ostatke štrudle ili kuglofa, keksića s punjenjem koji moraju da budu sočni, najbolje ih je čuvati u posudi u koju ste dodali polovinu isečene jabuke ili krišku hleba. Oni deluju poput ovlaživača koji produžavauju rok svežine kolača.

 

4. Kremaste kolače ne preporučuje se da držite u frižideru duže od tri dana, potom ih je najbolje zamrznuti i to prekrivene masnim papirom, pa upakovane u kesu ili posudu. Pre planirane konzumacije računajte na prethodnih najmanje tri sata potrebnih da se kolačići na sobnoj temperaturi odmrznu - na ovaj način će biti kao sveži.

 

foto: Shutterstock

 

makonda-tracker