Nemojte se otrovati za praznike i pročitajte savete stručnjaka o ishrani pojedine vrste hrane. Kuvanu i pečenu hranu bolje ne držite na balkonu jer se mikroorganizmi stvaraju na temperaturi već od 5°C
Posledice trovanja hranom mogu biti vrlo neugodne, pa čak i opasne, zato obratite pažnju na pravilno čuvanje, ali i izgled i miris hrane koja se nije pojela u prva dva dana, upozorava nutricionistkinja Nataša Šoštarić.
Uz bogati praznični sto vežemo lepe uspomene iz detinjstva, a Božić nije potpun bez mirisasočnog mesa i slatkog kolača.
Međutim, često je teško proceniti pravu količinu hrane za celu porodicu koja se tih dana okupi oko prazničnog stola pa najčešće preteramo. Zato je važno ostatke hrane pospremiti na pravilan način kako bi ona u potpunosti bila sigurna za ponovnu konzumaciju.
Ova hrana se ni u ludilu ne jede na prazan stomak: 16 namirnica koje ujutro ne smete ni da pogledate
Hrana je podložna kvarenju na temperaturama između 5 i 6 stepeni. Te su temperature najpogodnije za razvoj mikroorganizama pa hranu treba staviti u frižider ili zamrzivačnajkasnije dva sata nakon jela - savetuje nutricionistkinja Nataša Šoštarić.
Nastavak na sledećoj strani...