Da li ste nekada videli stariju osobu kako je vitalna, pokretna, zdrava i ništa joj ne pada teško?
Sigurno se pitate šta je to što nekim ljudima daje snagu da u nekim godinama budu fizički aktivni, puni života i poletni. Uglavnom takve stvari zovemo genetika, ali ima tu i truda sa strane.
Studija koja se bavila analizom šest osoba koje su doživele 100 i više godina pokazala je da stres i socioekonomski status igraju važnu ulogu u dugovečnosti, ali isto tako otkrivaju nam i koje tri namirnice je svakodnevno unosila žena koja je imala 122 godine.
Kada su ovu ženu upitali za tajnu dugovečnosti, ona je rekla tri stvari: čokolada, vino i maslinovo ulje.
Ovo nije slučajnost. Karakteristično za podneblja gde su vino i masline značajan deo kulture, imamo i ljude koji žive preko sto godina.
Masline pomažu u regulisanju krvnog pritiska, smanjuju zapaljenja i umanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Za vino već znamo koliko je značajno za cirkulaciju. Čokolada je značajna kao veliki antioksidant.
Moramo uzeti u obzir da je ova žena živela pre ovog urbanog vremena, nije radila puno radno vreme i samim tim, imala je niži nivo stresa, a više vremena da se posveti hobijima.
Pored svega ovoga, ništa nas ne košta da uvedemo ove tri namirnice u svakodnevnu rutinu i isprobamo recept dugovečnosti.