ŽIVOT I ZDRAVLJE

Koja li je tajna DUGOVEČNOSTI? Ove tri namirnice je SVAKODNEVNO jela žena koja je živela 122 godine

0

Da li ste nekada videli stariju osobu kako je vitalna, pokretna, zdrava i ništa joj ne pada teško?

foto: Shutterstock/Krakenimages.com
foto: Shutterstock/Krakenimages.com

Sigurno se pitate šta je to što nekim ljudima daje snagu da u nekim godinama budu fizički aktivni, puni života i poletni. Uglavnom takve stvari zovemo genetika, ali ima tu i truda sa strane.


Studija koja se bavila analizom šest osoba koje su doživele 100 i više godina pokazala je da stres i socioekonomski status igraju važnu ulogu u dugovečnosti, ali isto tako otkrivaju nam i koje tri namirnice je svakodnevno unosila žena koja je imala 122 godine.

 

Kada su ovu ženu upitali za tajnu dugovečnosti, ona je rekla tri stvari: čokolada, vino i maslinovo ulje.


Ovo nije slučajnost. Karakteristično za podneblja gde su vino i masline značajan deo kulture, imamo i ljude koji žive preko sto godina.

 

Masline pomažu u regulisanju krvnog pritiska, smanjuju zapaljenja i umanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Za vino već znamo koliko je značajno za cirkulaciju. Čokolada je značajna kao veliki antioksidant.


Moramo uzeti u obzir da je ova žena živela pre ovog urbanog vremena, nije radila puno radno vreme i samim tim, imala je niži nivo stresa, a više vremena da se posveti hobijima.


Pored svega ovoga, ništa nas ne košta da uvedemo ove tri namirnice u svakodnevnu rutinu i isprobamo recept dugovečnosti.

 


 

makonda-tracker