BEAUTY REPORTER

Alopecija – uzroci i lečenje

0
Kosa je jedan od važnijih činilaca koji utiču na opšti izgled i generalno imidž osobe i zato se velika važnost pridaje tome da ona ostane zdrava, prirodna i lepa, a koje su prepreke na tom putu, objašnjava naša stručna saradnica
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Svaka promena na kosi može da dovede do gubitka samopouzdanja, povlačenja u sebe, depresije i preterane osetljivosti kako kod žena, tako i kod muškaraca. U idealnim uslovima, ukoliko je zaštićena od sunca, dlaka može da ostane sačuvana i do 8000 godina, a podložna je oštećenjima zbog bolesti, starenja, štetnih uticaja i postupaka prilikom tretiranja. Osetljivost na vremenske uslove, bojenje, ispravljanje, raščešljavanje, peglanje takođe su faktori koji pospešuju propadanje vlasi. Kosa se oštećuje i od sunca, plivanja, hlora, teških metala u vodi i vazduhu. Kozmetika za kosu i medicinski preparati (kozmeceutika) sadrže veliki broj supstanci – prirodne, sintetičke i biološki produkovane polimere, deterdžente, kondicionere, biljne preparate i vitamine u šamponima, balzamima i preparatima za njeno oblikovanje. Moderne potrošače privlače takozvanim prirodnim preparatima, ali verovanje u dobrobit, sigurnost, neškodljivost organskih proizvoda često je pogrešno. Pravilna nega podrazumeva redovno pranje kose. Kod masne kose to može biti i svakodnevno, ukoliko se koriste blagi, pH neutralni ili kiseli šamponi. Za bolji izgled i raščešljavanje preporučuju se balzami. Zaštita od sunca (šeširima) povećava otpornost na spoljne uticaje. Ukoliko postoji i perut, preparati sa cink-piritionom u šamponima znatno poboljšavaju stanje. Kod izražene peruti i masnoće potreban je pregled dermatologa. Gelovi, pene i briljantin ne štete kosi, ali ukoliko postoji perut ili mašćenje kose, mogu pogoršati stanje. Feniranje na veoma visokim temperaturama i često peglanje kose treba izbegavati. Farbanje kose kvalitetnim preparatima, bez jakog hidroksida, ne šteti kosi. Retko se javlja alergija na farbu za kosu, a najčešća je na PPD (parafenilen diamin).

 

Izlečite Ešerihiju brzo i lako: Jednostavni lekoviti napitak za koji su vam potrebna samo četiri sastojka!

 

Gubitak kose


Alopecija je opšti medicinski izraz koji se koristi za sve vidove gubitka kose, lokalizovane ili raširene, na poglavini ili na bilo kom delu tela. Uzroci mogu biti veoma različiti, uključujući nasleđe, hormone, nedostatak gvožđa, lekove i slično. Pojavljuje se u dva vida, kao ožiljna (trajni gubitak korenova dlaka i kose) i neožiljna alopecija. Ožiljne alopecije su ređe, izazvane zapaljenjem koje rezultira destrukcijom folikula dlaka i nepovratnim gubitkom. Ako su stanja otkrivena u početku i leče se, nekada se rast dlake može obnoviti. Uzroci uključuju gljivične infekcije (lišaj, kosopasica itd.), mehaničku trakciju – prejako i dugotrajno zatezanje kose, neke autoimune bolesti: lupus erythematodes, lišaj, neke vrste akni... Gljivične infekcije dlake viđaju se nakon kontakta sa životinjama (mačkama, psima, govedima...). Lečenje ožiljačnih alopecija razlikuje se od slučaja do slučaja i uvek je povezano sa uzrokom. Kod gljivičnih infekcija daju se tablete ili kapsule antimikotika, uz lokalnu terapiju. Zapaljenjske bolesti leče se zavisno od vrste.


Poremećaji rasta, gubitak i oštećenje kose zahtevaju pregled dermatologa da bi se uspostavila prava dijagnoza i primenila adekvatna terapija.
 

( Piše: dr Olga Osipov, dermatolog Doma zdravlja MediGroup Bulevar )
makonda-tracker