ispred svog vremena

NIJE bila najlepša, a o njenoj lepoti se priča MILENIJUMIMA: Kleopatrine tajne koje i danas možete da primenite

0

Žena koju je istorija upamtila kao jednu od najvećih svetskih lepotica zapravo nije se mnogo razlikovala od devojaka u njenoj okolini. Njeni glavni aduti bili su inteligencija i samopouzdanje, a dosta pažnje posvećivala je nezi kože, koja ju je učinila mladolikom i atraktivnom

foto: snova.mir/Shutterstock
foto: snova.mir/Shutterstock

Kleopatra VII Tea Filopator, egipatska kraljica iz dinastije Ptolemejida, bila je žena kakva se u njeno vreme nije viđala svaki dan. Bila je lingvistkinja, diplomatkinja, pomorska komadantkinja, bila je žena koja je znala šta hoće i uglavnom to i dobijala.


Pominje se u mnogim istorijskim izvorima, a uvreženo je mišljenje da je Kleopatra bila jedna od najvećih lepotica u istoriji sveta. Istina je da se ova slavna kraljica, iako jeste bila zavodnica, nije mnogo fizički razlikovala od svojih sluškinja i da se njen opis nije uklapao u standarde lepote njenih savremenika. Bila je to žena uskog čela, koščatog lica, oštre brade i vrlo izraženog nosa, ali je svakako bila fatalna i vanserijska. Navodno je bila ženstvena i hipnotisala na svakom koraku svojim mirisom i zahvaljujući nezi kože, o kojoj je dosta mislila, bila vrlo mladolika i atraktivna.

 

Šta je to Kleopatra radila drugačije?


Sudeći po izvorima, ona je koristila tehnike za negu koje su bile toliko progresivne da se i danas primenjuju, a ovo su samo neke od njih.

 

Elizabet Tejlor u ulozi Kleopatre
Elizabet Tejlor u ulozi Kleopatrefoto: Profimedia
  • Soli Mrtvog mora


Kleopatri je rano objašnjeno da soli iz Mrtvog mora imaju lekovito dejstvo, pa ih je primenjivala u svakodnevnoj nezi. Nije poznato da li je u potpunosti shvatala kako one deluju i kakav je njihov potencijal, ali se zna da su one nedoknađivale izgubljene esencijalne minerale i da su bile ključni deo njene beauty rutine.

 

  • Kajal


Egipćanima je šminka bila vrlo važna, a oni se smatraju izumiteljima olovke za oči. Kleopatra je korisila kajal, kojim je posebno isticala pogled, a on ju je štitio i od sunca i od infekcija.

 

  • Maske za lice


Egipatska kraljica je navodno upotrebljavala maske za lice na bazi mleka i meda, zahvaljujući kojima je postizala dubinsku hidrataciju kože.

 

Elizabet tejlor u ulozi Kleopatre
Elizabet tejlor u ulozi Kleopatrefoto: Profimedia
  • Kupanje u mleku


Možda i najinteresantniji i najpoznatiji detalj o tajnama lepote čuvene Kleopatre jeste onaj o kupanju u mleku. Mlečne kiseline danas su nadaleko poznate po tome što su odličan piling i efikasne u podmlađivanju, pa postoji mnogo proizivoda na njihovoj bazi (ako vam se baš ne leži u litrima i litrima mleka).

 

  • Ulja


Egipćani su obilato koristili sva dostupna ulja, a njihova kraljica je za negu lepote upotrebljavala ulje susama, koje danas preporučuju i medicina i tradicionalne tehnike širom sveta. Zahvaljujući njima, sprečavala je pojavau bora i održavala mladalački izgled.

 

  • Kana


Danas kana obično ima dekorativnu i ceremonijalnu ulogu u istočnjačkim kulturama, a nekada davno je bila popularna kao lak za nokte. Kleopatra je njom radila manikir, a u međuvremenu je utvrđeno da ona deluje i kao zaštita za nokatnu ploču.

 

 

makonda-tracker