šta je vama najdraže?

Regenerišu telo na bezbroj načina: Planina, selo ili more — šta je najbolje za zdravlje?

0

Neki izričito tvrde da od boravka na planini ništa nije korisnije za zdravlje, dok drugi tvrdoglavo insistiraju na tome da nema ničeg boljeg od uživanja na morskoj obali, a ima i onih koji ne bi menjali odmor na selu ni za šta na svetu. Šta je istina?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Manje aerozagađenja, lakši pristup sportskim terenima, pozitivan efekat na mentalno zdravlje i jačanje imuniteta... Bilo koji odmor je koristan za opšte stanje organizma, kao i, uopšte, boravak daleko od urbanih sredina, gde zagađenje vazduha i svakodnevni stres ne čine uslugu našem zdravlju.


Harvardski naučnici su u periodu od 2000. do 2008. godine sproveli istraživanje u okviru kog su analizirali podatke od 108.630 žena, a za to vreme je preminulo 8.604 ovih žena. Utvrđeno je da je rizik za smrt od respiratornih bolesti čak 34 odsto niži kod žena koje žive okružene vegetacijom, a to se objašnjava brojnim faktorima: manjom izloženošću otrovnim česticama iz vazduha, fizičkom aktivnošću, manjim stresom, kvalitetnijim društvenim životom itd.

 

Često je, međutim, neslaganje šta je zapravo bolji izbor ako želimo da odmorom unapredimo zdravstveno stanje — more, selo ili planina.

 

zima, sneg, planina, žena, šešir, šal, astro, horoskop, januar
foto: Shutterstock

Jedno istraživanje, koje je sprovedeno nad američkim vojnicima, pokazalo je da ljudi s viškom kilograma koji žive na planinama imaju 41 posto niži rizik da postanu gojazni nego oni koji žive na nižim tačkama. Naime, na većim nadmorskim visinama vazduh je ređi, pa je vazdušni pritisak niži, pa i apetit može biti smanjen. Uz to, hipoksija, do koje pri tome dolazi, povezana je s povećanjem leptina, hormona koji smanjuje apetit, a na planinama raste i holecistokinin, koji stimuliše sekreciju digestivnih enzima pankreasa i žuči, kao i noradrenalin, koji takođe slabi apetit.

 

Leto, Letnja haljina, Devojka, Lepotica, Priroda, Letnji stil, Selo
foto: Shutterstock

Često se čuje teorija da u gradovima ima više astme i alergija zbog preterane higijene i činjenice da organizam nije dovoljno izložen mikroorganizmima, što za posledicu ima razvoj hroničnih zapaljenja. Manji je kontakt i sa prirodom i sa životinjama, zbog čega mnogi spas i poboljšanje simptoma ovih stanja pronalaze upravo u seoskom okruženju.

 

prijateljice, drugarice, odmor, letovanje, more, sreća
foto: profimedia

Što češći boravak na moru je, takođe, još jedan sjajan način da brinete o svom zdravlju bez mnogo napora. Pored morskog vazduha koji obiluje isparenjima joda i negativnim jonima vodnika, tu je i slana morska voda, kao i činjenica da se na moru više vremena provodi napolju, pa koža apsorbuje više vitamina D iz sunčevih zraka. Kao da sve to nije dovoljno, stres je znatno niži nego u gradu, pa je to još jedan pozitivan efekat letovanja na moru.


Odgovor na to koje je rešenje najbolje ne postoji — svaka opcija ima bezbroj prednosti i svaka je dobro rešenje, a najvažnije je pronaći vremena i mogućnost da se makar jednom godišnje odmorite i udahnete svež vazduh daleko od gradske sredine.

 

 

makonda-tracker