kako vi spavate?

Na jednu stvar odmah zaboravite: Ovo je NAJBOLJI položaj spavanja — za što manji bol u leđima

0

Šta kada vas ujutru probada jak bol u leđima? Obratite pažnju na položaj spavanja koji je najbolji i onaj koji morate izbaciti iz svoje rutine

foto: fizkes/Shutterstock
foto: fizkes/Shutterstock

Jutarnji bolovi u leđima mnogima od nas nisu nepoznanica. Bol je nekada neočekivan, jak, probadajuć, često se javi samo u donjem delu leđa, a nekada se proteže po većoj površini. Često se taj bol javi kada pređete iz ležećeg u stojeći položaj, a može biti rezultat smanjenja dotoka krvi u leđa ili ukočenosti tokom perioda spavanja.

 

 

Zašto do bola u leđima dolazi?

 

Pod uslovom da niste u drugom stanju ili da nemate zdravstvenih problema sa kičmenim stubom ili fibromialgiju, nekada taj bol mogu uzrokovati držanje, stres, položaj spavanja, ali i vaš ležaj!

 

Ukoliko mislite da nije problem u dušeku ili ne možete da kupite novi krevet, jedna od opcija je da ispod dušeka dodate kakvu tvrdu površinu ili da dušem premestite na pod. Ono što je verovatno, za početak, najlakše, jeste da promenite položaj spavanja!

 

bol u leđima
foto: Profimedia

Koji položaj spavanja je najbolji za bolove u leđima?

 

Idealan položaj ako vas muči bol u donjem delu leđa jeste da spavate— baš na leđima.

 

Ipak, pazite koji jastuk birate. On ne treba da bude postavljen previsoko, te vodite računa da spavate na što tanjem jastuku, kako glava, vrat i ramena ne bi bili više postavljeni od ostatka tela. 

 

Ako baš ne volite spavanje na leđima, stavite ispod kolena jastuk. 

 

Važno je znati da je najgori mogući položaj za bolove u leđima kada spavate na stomaku. Izbegavajte spavanje na stomaku!

 

Dodatni saveti:

 

  • ne ustajte naglo i izbegavajte nagle pokrete
  • lezite u krevet uz pridržavanje rukama, kolena savijte i polako se spustite u ležeći položaj
  • kada ustajete, okrenite se na stranu, savijte kolena i podignite se rukama
  • ne savijajte se u struku

 

 

makonda-tracker