bez stigme

DEVOJKA DAMIJANA DAVIDA OTVORENO PRIZNALA DA BOLUJE OD OVOGA: Saznajte šta je VULVODINIJA i koji su njeni SIMPTOMI

0

Influenserka Đorđa Soleri, devojka Damijana Davida, vođe italijanske grupe "Maneskin" koja je ovogodišnji pobednik Evrosonga, boluje od vulvodinije, sindroma hroničnog bola vagine, o čemu je i otvoreno govorila.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Šta je vulvodinija i koliko je česta objašnjava dr Anja Pikula, ginekolog, specijalista za bolesti donjeg genitalnog trakta za Novosti.

 

Šta je vulvodinija i kada se javlja?

 

Najčešća je u perimenopauzalnom i menopauzalnom dobu. Razlozi su istanjenost kože i sluzokože, nastale manjkom hormonske aktivnosti i elektrolitnim disbalansom, odnosno suvoćom navedene regije.

 

Pod vulvodinijom označava se sindrom, odnosno skup simptoma različitih neugodnih senzacija u predelu vulve, tj. završnog sluzokožno-kožnog dela donjeg genitalnog trakta, koji vremenski traju duže od tri meseca. Od kraja 19. veka poznata je kao stručna percepcija, a od sedamdesetih godina 20. veka kao klinički entitet — kaže dr Pikula.

 

 

Prvi simptom je peckanje!

 

Glavni simptomi su peckanje, neugodna razdražljivost, probadanje, upaljenost, difuzna neprijatnost. Kod 80 odsto žena radi se o kontaktnoj vulvodiniji, a oko 20 odsto oseća ih spontano, bez bilo kakvog spontanog nadražaja.

 

Dijagnoza se veoma teško postavlja. Najčešće osoba prođe nekoliko nivoa specijalističkih ispitivanja, da bi se na kraju, isključivanjem ostalih oboljenja vulve, došlo do definitivne dijagnoze — objašnjava Pikula.

 

Šta izaziva vulvodinija?

 

Etiologija je još nepoznata, a dovodi se u vezu sa hormonskim poremećajima u toku ciklusa, intersticijskim cistitisom, tj. upalom zida bešike, menopauzalnim hormonskim statusom, različitim autoimunim procesima u organizmu, neurološkim sindromima... — ističe dr Pikula.

 

PROČITAJTE JOŠ I: 

OBIČAN UMOR ILI NEŠTO DALEKO OZBILJNIJE? 5 bolesti koje se često dijagnostikuju tek GODINAMA nakon pojave simptoma

 

Kako se i koliko uspešno leči?

 

Lečenje zahteva multidisciplinarni pristup i tada je najuspešnije. To znači da u segmentima lečenja učestvuju ginekolog, dermatolog, urolog, a često i psihijatar i psiholog. Započinje lokalnom terapijom koja treba da ublaži bol i peckanje, i u tu svrhu koriste se različiti kremovi, rastvori, emulzije, gelovi... — napominje dr Pikula.

 

U najtežim slučajevima ne preostaje ništa drugo do hirurške ekscizije obolele regije. Međutim, to je veoma mutilantna operacija koja može da izazove još težu problematiku, naročito u psihološkom smislu — zaključuje dr Pikula.

 

 

makonda-tracker