vrlo je efikasna

VEOMA je važno da bude u normalnim granicama: Ova hrana smanjuje nivo testosterona kod pripadnika oba pola

0

Iako se testosteron obično naziva muškim hormonom, on utiče i na muškarce i na žene i ključno je održavati normalan nivo testosterona

foto: Jacob Lund/Shutterstock
foto: Jacob Lund/Shutterstock

Testosteron, primarni polni hormon i anabolički steroid kod muškaraca važan je u razvoju polnih organa, stvaranju spermatozoida, maljavosti, seksualne želje, a utiče i na agresiju i rast mišića. Kod muškaraca je nivo ovog hormona sedam do osam puta veći nego kod žena, ali se kod žena njegov porast više vidi fizički, u vidu opadanja kose, akni, produbljenog glasa, bolova sredinom menstrualnog ciklusa ili zbog izostanka menstruacije.


Održavanje testosterona u normalnim granicama veoma je važno zbog izgradnje mišićne mase, normalne seksualne funkcije i telesne snage, a značajne promene u nivou ovog hormona često se dovode u vezu s razvojem oboljenja kao što su gojaznost, dijabetes, metabolički sindrom i srčani problemi.


Na regulaciju količine testosterona utiče mnogo faktora, a jedan od njih je i način ishrane. Šta je potrebno uvesti u jelovnik kako bi nivo testosterona bio niži?

 

  • Soja i proizvodi na bazi soje

 

Soja
foto: Bohbeh/Shutterstock

Pojedina istraživanja pokazala su da proizvodi od soje mogu da snize nivo testosterona, a studija kanadskog Univerziteta u Gvelfu utvrdila je na uzorku od 35 muškaraca da konzumiranje sojinog proteina u trajanju od 54 dana dovodi do pada nivoa ovog hormona.


U soji se nalaze i fitoestrogeni, ksenoestrogeni biljnog porekla, odnosno oni koji se ne stvaraju u endokrinom sistemu koji deluju kao estrogen i mogu da dovedu do snižavanja testosterona.

 

  • Nana

 

nana, menta
foto: Shutterstock

Iako je najpoznatija po blagotvornom dejstvu po stomak, nana bi mogla da utiče i na nivo "muškog hormona". Healthline piše da i divlja nana i pitoma metvica direktno utiču na testosteron, što je utvrđeno kroz više studija.

 

Istraživanje Odeljenja za dijabetes i endokrinologiju Opšte bolnice u Istbornu koje je trajalo 30 dana pokazalo je da je su žene koje su svakodnevno pile čak od divlje nane značajno spustile nivo testosterona u krvi, a jedan eksperiment iranskih naučnika vršen nad životinjama pokazao je da esencijalno ulje divlje nane za samo 20 dana snižava količinu ovog hormona.

 

  • Koren sladića

 

Koren sladića, Sladić
foto: mirzamlk/Shutterstock

Obično se koristi za slatkiše, ali koren sladića ima svoje mesto i u tradicionalnoj medicini, a nauka potvrđuje da to nije bez razloga. Naime, endokrinolozi s Univerziteta u Padovi sproveli su istraživanje u okviru kojeg su dvadesetpetorica muškaraca svakodnevno konzumirala 7 grama korena sladića, da bi se posle samo nedelju dana ispostavilo da im je nivo testosterona opao za čak 26 odsto!

 

  • Biljna ulja

 

Ulje
foto: Shutterstock

Ulje uljane repice, soje, kukuruza i pamučno ulje bogati su polinezasićenim masnim kiselinama, za koje se utvrdilo da mogu da snize testosteron. Nekoliko manjih studija pokazalo je da je baš to posledica redovnog konzumiranja ovih biljnih ulja.

 

  • Seme lana

 

seme lana
foto: Profimedia

Više puta smo pisali o pozitivnim dejstvima ovih semenki, a one deluju i tako što u određenim slučajevima mogu da smanje količinu testosterona u krvi. Kako stručnjaci ističu, seme lana bogato je lignanima, polifenolima koji se vezuju za testosteron i pomažu da se on eliminiše iz tela.


Jednom manjom studijom naučnika u Severnoj Karolini utvrđeno je da kod muškaraca koji boluju od raka prostate korišćenje semenki lana dovodi do smanjenja masti i testosterona.

 

 

makonda-tracker