važno je

Ne nastaje (u potpunosti) onako kako ste mislili: Ovo su najčešći uzroci i simptomi UPALE JAJNIKA

0

Na koji način dolazi do zapaljenja jajnika? Kako prepoznati ovo stanje na vreme? Kako se upala jajnika leči?

foto: beeboys/Shutterstock
foto: beeboys/Shutterstock

Upala jajnika (lat. oophoritis) je stanje koje izaziva bakterijska infekcija, a može da bude i posledica hronične zapaljenske bolesti male karlice. Njom nisu zahvaćeni samo jajnici, već infekcija može da se proširi i na jajovode i matericu, a u nekim slučajevima čak i na ceo urogenitalni trakt.


Može da se dogodi kod svih žena, bez obzira na godine, a najčešće između 15. i 35. godine starosti.

 

  • Zašto nastaje?


Nasuprot uvreženom verovanju da do upale jajnika dolazi samo nakon sedenja na hladnoj površini i zbog golih leđa i stomaka, ovo stanje je posledica prekomernog razmnožavanja patogenih mikroorganizama.

 

U najvećem broju slučajeva uzrok je polno prenosiva infekcija, poput hlamidije ili gonoreje, prenosom bakterija Trichomonas vaginalis, Chlamydia trachomatis ili Neisseria Gonorrhoeae. Kao što smo već pomenuti, jedan od mogućih uzroka je hronična zapaljenska bolest male karlice, oboljenje reproduktivnih organa do kog uglavnom dolazi kada bakterije iz vagine dospeju do materice, jajnika i jajovoda.


Obično se veruje daje rizik za nastanak upale jajnika najviši kod žena koje upražnjavaju nebezbedan seks, nakon spontanog pobačaja, abortusa, porođaja, ukoliko je spirala neadekvatno postavljena... Neki od faktora rizika su hronične infekcije u organizmu, pušenje, preterani stres, poremećaji genitourinatnog sistema, oboljenja endokrinog sistema...

 

Zdravlje žene, Urinarna infekcija, Materica, Jajnici, Bolovi u stomaku, Bolovi u jajnicima, Sindrom policističnih jajnika
foto: Photoroyalty/Shutterstock
  • Koji su simptomi upale jajnika?


U izvesnom broju slučajeva, ovo oboljenje može početi bez simptoma, a kada se oni jave, uglavnom su sledeći:

 

  • bol u donjem delu abdomena
  • bol u karlici
  • obilnije menstrualno krvarenje nego inače
  • bol prilikom seksualnog odnosa
  • visoka temperatura i groznica
  • pojačan sekret
  • mučnina i povraćanje
  • bolovi u leđima
  • bol pri mokrenju

 

Najčešće se veruje da do upale jajnika dolazi zbog sedenja na hladnoj površini ili ako su stomak i leđa nedovoljno ugrejani, što nije ni tačno ni netačno ― istina je da u tim slučajevima imunitet može da se naruši, odnosno da se stvara pogodnije tlo za razmnožavanje bakterija, što dalje dovodi do bolesti.

 

Ukoliko osećate neke od ovih simptoma i sumnjate na upalu jajnika, veoma je važno da se javite lekaru kako bi uspostavio dijagnozu na osnovu anamneze i nalaza.


Ovo stanje uglavnom se leči antibioticima i analgeticima, uz mirovanje, a lečenje je hirurško u slučaju komplikacija. Česte upale jajnika mogu da dovedu do brojnih zdravstvenih problema, a jedan od njih je začepljenje jajovoda, jedan od čestih uzroka neplodnosti. Takođe, povišen je rizik za vanmateričnu trudnoću nakon ove bolesti.

 

 

makonda-tracker