Kad je u pitanju čir na želucu, pažljivo odabrana hrana može vam biti saveznik u borbi protiv bakterije koja ga uzrokuje. Pažljivo pročitajte šta ne biste smeli da konzumirate, a šta je preporučljivo
Čir na želucu ili gastrični ulkus često je oboljenje, a predstavlja oštećenje sluzokože želuca. U većini slučajeva čira na želucu, smatra se da je povezano sa bakterijskom infekcijom Helicobacter pylori (H. pylori), kao i sa primenom nesteroidnih protivupalnih lekova.
Kako je H. pylori važan uzrok čireva, naučnici su istraživali koja hrana ima veliku ulogu u borbi sa infekcijom. Navodi se da određene namirnice imaju sastojke koji se bore protiv bakterije H. pylori.
Uz antibiotike i lekove koje vam prepiše doktor, konzumiranje ovih namirnica takođe može biti od pomoći:
- karfiol
- kupus
- rotkvice
- jabuke
- borovnice
- maline
- kupine
- jagode
- višnje
- paprika
- šargarepa
- brokoli
- lisnato zeleno povrće, npr. kelj i spanać
- hrana bogata probioticima: jourt, kefir...
- med
- beli luk
- maslinovo ulje
- zeleni čaj bez kofeina
Od pomoći je hrana bogata antioksidansima. Oni pomažu i aktiviraju vaš imuni sistem, te se bore sa infekcijama.
Namirnice poput borovnica, višanja, ali i babure poznate su po visokoantioksidativnom sasavu, dok se u kelju i spanaću još nalazi i oblje vitamina B i kalcijuma. Kod brokolija je tu sulforafan, jedinjenje koje ometa aktivnost bakterije Helicobacter pylori, dok masne kiseline u maslinovom ulju pomažu kod infekcija koje ova bakterija izaziva. Hrana koja deluje probiotski sprečava ponovnu infekciju.
Hrana koju treba izbegavati:
- kafa
- čokolada
- začinjena grana
- alkohol
- citrusi
- paradajz
- kofein
Izbegavajte i prejedanje dva do tri sata pre odlaska u krevet.