jeste li ih probali?

PROTIV ALERGIJE NA AMBROZIJU, ČIRA NA ŽELUCU I REUME: Narodni lekovi po receptu dr Branimira Nestorovića

0

Pulmolog dr Branimir Nestorović "nestao" je iz javnosti na neko vreme, u utorak se pojavio na televiziji i delio recepte za lekovita sredstva

foto: printscreen/pink tv
foto: printscreen/pink tv

Predstavljamo vam tri Nestorovićeva domaća, narodna recepta za razne boljke koje često muče ljude, a to su čir na želucu, reuma i alergija na ambroziju.


Lek za čir na želucu, kao i za helikobakteriju je, otkrio je prof. Nestorović, obični kupus.

 

Treba uzeti tri šolje iseckanog kupusa, dodati dve čaše prokuvane vode, sipati u blender i miksati oko 10 sekundi. Potom sipajte mešavinu u teglu, hermetički je zatvorite i ostavite da stoji na oko 20 stepeni oko tri dana. Potom profiltrirajte tečnost i držite je u frižideru. Pijte jednu čašu soka svako jutro, pola sata pre obroka — savetovao je on gledaoce Happy televizije.

 

Nestorović kaže da je za alergiju na ambroziju odlična kopriva, ali nikako čaj.

 

Najbolje da se listovi koprive samelju sa medom ili da se drži kopriva u zamrzivaču dve nedelje, pa se ona sama pretvori u prah i pomeša sa medom. Čaj nije dobar, jer voda ubija korisne sastojke u koprivi — objasnio je doktor.

 

Prof. Nestorović je na svom blogu pokušao da objasni zašto više nema biljnih lekova. Pozivajući se na studiju iz 2016. u kojoj je učestvovalo 40 odraslih osoba sa osteoartritisom kolena (zapaljenje zgloba kolena), prof. Nestorović je podelio sa javnošću da obloge od ulja iz semena crnog kima imaju bolji efekat na bol i zapaljenje od farmaceutskih lekova koji se uglavnom koriste.

 

On je podsetio da farmaceutski lekovi imaju brojne neželjene efekte — od smanjivanja aktivnosti antioksidanasa, smanjivanja testosterona, ometanja stvaranja sulfata polnih hormona, povećanja rizika od moždanog udara i pojave astme, do toksičnosti jetre i poremećaja sinteze neurotransmitera, što može da dovede do afektivne ravnodušnosti.

 

Ulje crnog kima je nanošeno u količini od jednog mililitra tri puta dnevno na koleno, tokom osam nedelja. Utrljavanje je trajalo pet minuta — naveo je prof. Nestorović, uz napomenu da je, kako je navedeno u rezultatima studije, nanošenje ovog ulja dalo bolje rezultate u saniranju reumatskih bolova, uz minimalna neželjena dejstva.

 

 

makonda-tracker