primećujete li promenu?

Najugroženiji su Beograđani, Vojvođani i žitelji Pomoravlja: Ako ovih dana imate simptome DEPRESIJE, razlog je možda OVO

0

Pored depresivnog raspoloženja, mogu se javiti i glavobolja i nesanica, dok srčani bolesnici osećaju veći fizički napor čak i pri hodanju

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Jaka, olujna košava danima zadaje velike probleme stanovništvu u Vojvodini, Beogradu, Pomoravlju, a nije mali broj onih koji su osetili i zdravstvene posledice ovog "srpskog uragana".


Košava ima svoju dobru stranu jer prečišćava vazduh od zagađenja i polena, ima više kiseonika i lakše se diše. Međutim, dobro je poznato da ona može da utiče na raspoloženje, da izazove glavobolju, depresiju i nesanicu. Neka istraživanja su pokazala da ima negativan uticaj kod trećine stanovništva, piše Blic.

 

Jak vetar iritantno utiče na ljude, retko ko je zadovoljan kada vetar duva. Srčani bolesnici osećaju veći fizički napor pri svakodnevnom hodanju, a oni sa lošom koronarnom cirkulacijom, na nižim temperaturama, pa još uz jak vetar, imaju veće šanse za nastanak angine pektoris – upozoravaju lekari.

 


Hladna košava može da snizi temperaturu i do desetak stepeni. Da zvanična bude, na primer, 15 stepeni, a da je subjektivni osećaj kao da je samo pet.

 

Lako može doći do pojave migrene, koju obično povezujemo sa pritiskom, ali i naglim promenama u kratkom periodu, koje su povezane sa vetrom i vlagom. Takođe, neki su se možda već i sami uverili da vetar izaziva nesanicu. Ali ne samo to, nego i glavobolje i depresiju. Tada su ljudi i podložniji prehladama i virusima ― upozoravaju medicinski radnici, što može posebno da bude opasno sada u vreme korone.

 

Šešir, Kišobran, Kiša, Sreća, Devojka, Jesen
foto: Shutterstock

Kako dodaju, automatski sa nesanicom slede i lošija koncentracija, a kod nekih se javlja čak i agresivno ponašanje. Ovo je svojevremeno potvrdila i dr Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

 

U našoj zemlji nije rađeno istraživanje o uticaju košave na mentalno zdravlje, ali mogu se zapaziti pacijenti koji su posebno osetljivi na promene meteoroloških prilika, uključujući pojavu košave, i češće se javljaju na pregled psihijatru u tom periodu – rekla je dr Stašević Karličić.

 

Prema prognozi, košava će duvati još nekoliko dana, ali nešto slabije.
Najjača košava duva u Vršcu i okolini, ovaj grad ima više od 200 vetrovitih dana u godini. To je vetar koji duva sa Karpata, a u naše predele dolazi kroz Đerdapsku klisuru. Duva dolinom Dunava, mnogi ga poistovećuju sa Beogradom, ali se javlja i oko Dimitrovgrada, Niša, Kruševca, Kraljeva, u Pomoravlju i Šumadiji.

 

Košava često duva i preko 110 kilometara na čas. Najjači udari vetra u Vršcu zabeleženi su u januaru 1987. godine ― 173 km/h, a u novije vreme u februaru 2014, kada su iznosili 170 km/h. U Beogradu je zabeleženo da je 17. oktobra 1976. godine košava imala udare od čak 35,9 metara u sekundi (130 km/sat).


U narodu postoji verovanje da košava duva tri, sedam ili 21 dan, odnosno uvek neparan broj dana. Međutim, meteorolozi tvrde da ovakvo pravilo jednostavno - ne postoji. U Beogradu se dešavalo da košava zadaje muke žiteljima prestonice čak i čitav mesec. Takav je bio slučaj 1953. i 1972. godine.


Postoje dve vrste košave ― hladna i topla. Topla košava nastaje u situacijama kada se istočnije od nas nalazi anticiklon, dok je u Sredozemlju ciklon i donosi otopljenje i do desetak stepeni. Hladna košava se javlja kada hladan vazduh krene sa severoistoka Evrope ka Balkanu. Tada košava donosi hladnije vreme za pet do deset stepeni. Najčešća je u oktobru i martu.

 

 

makonda-tracker