ne zanemarujte

NE IGNORIŠITE SIMPTOME: 5 čestih razloga za uporne JUTARNJE GLAVOBOLJE

0

Sigurno ste čuli za frazu da od jutra zavisi kakva će nas energija pratiti tokom dana. Zbog toga se ujutru preporučuje da vežbate i napunite "baterije" pozitivnim vibracijama, ali šta uraditi kada se svakog jutra budite sa glavoboljom?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Jutarnja glavobolja može biti znak raznih promena u fizičkom i mentalnom zdravlju i ne treba je kao simptom zanemariti, a javlja se najčešće iz sledećih razloga:

 

1. Dehidratacija organizma

 

Ukoliko u toku dana ne unosite dovoljno vode, moguće je da će se javiti dehidratacijska glavobolja. Naše telo se stalno oslobađa tečnosti, pa čak i tokom noći (mokrenje, znojenje...). Potrudite se da svakog dana unesete oko 2 litra vode u organizam - osim što će smanjiti rizik od jutarnje glavobolje, učiniće da procesi u vašem organizmu normalno funkcionišu.

 

2. Loš kvalitet sna

 

Osobe koje pate od nesanice imaju povišen rizik od jutarnje glavobolje, ali i od pada imuniteta, upalnih procesa u telu i kardiovaskularnih oboljenja. Naučnici su utvrdili da postoji direktna veza između lošeg kvaliteta sna ili migrene. Ukoliko ne možete sami da rešite problem nesanice, potražite stručnu pomoć.

 

tuga, nesreća, plač, depresija, glavobolja, zdravlje žene, bolovi, bol
foto: Profimedia

 

3. Depresivno raspoloženje i anksioznost

 

Negativne promene našeg mentalnog zdravlja mogu se ispoljavati i kroz fizičke simptome, a jedan od najčešćih je glavobolja. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Američke Medicinske Asocijacije pokazuje da depresivno raspoloženje i anksioznost mogu uzrokovati jaku jutarnju glavobolju. Takođe, ovi poremećaji u mentalnom zdravlju povezani su i sa nesanicom. Ukoliko osećate bilo kakve tegobe, važno je da razgovarate sa lekarom.

 

4. Hrkanje/apneja

 

Hrkanje ugrožava kvalitet sna, izaziva isprekidan san i stalno buđenje, a čak može negativno uticati i na zdravlje srca. Istraživanja pokazuju da je hrkanje povezano i sa jutarnjom glavoboljom.

 

5. Škrgutanje zubima

 

Škrgutanje zubima se stručno naziva bruksizam i može uzrokovati glavobolju nakon buđenja. Obično je to tupa bol, lokalizovana u predelu slepočnica. Ova navika takođe može uzrokovati i oštećenje zuba. Određena ispitivanja pokazuju da škrgutanje zubima može biti povezano i sa pojačanim stresom tokom dana, pa pokušajte ovaj problem da rešite uz pomoć različitih tehnika za opuštanje, kao što su joga i meditacija.

 

 

makonda-tracker