obavezno probajte

VRLO BRZO PRUŽAJU OLAKŠANJE: 5 najboljih prirodnih lekova protiv hemoroida

0

Ako ste probali sve preparate na tržištu i ništa ne pomaže, obavezno primenite neki od ovih trikova i simptomi će biti znatno blaži

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Hemoroidalne vene sastavni su deo građe creva i ne moraju da izazovu poteškoće, ali u nekim slučajevima i pod određenim okolnostima mogu da se uvećaju. To izaziva oticanje i krvarenje, pa je vrlo važno početi lečenje na vreme i izbeći zapaljenjsko stanje i bolove.


Hemoroide može imati bilo ko iako se pretežno vezuju za starije osobe i porodilje, pa neki od uzroka mogu biti i loša ishrana, nasledni faktor, nedovoljna fizička aktivnost, opstipacija, gojaznost...


Pored brojnih hemijskih preparata, važan saveznik u borbi protiv hemoroida su darovi prirode koji će ublažiti simptome.

 


Jabukovo sirće

 

jabukovo sirće
foto: Profimedia

Jedan od najpopularnijih narodnik lekova za ovaj problem je jabukovo sirće, koje se može koristiti na dva načina. Najčešće se upotrebljava tako što se njime natopi parče vate, stavi se na spoljašnje hemoroide i drži se oko pola sata i ponavlja sve dok se ne oseti poboljšanje. Drugi metod se primenjuje u slučaju unutrašnjih — zaledite ga u obliku metka, odnosno čepića ili vaginalete, i stavite unutra kako bi prijanjalo uz bolno mesto.


Aloe vera

 

Aloe vera, Gel od aloe vere
foto: Shutterstock

Ova biljka se kroz istoriju često koristila za brojne kožne probleme, a psebno za hemoroide jer ima snažno antiupalno dejstvo. Gel aloe vere može se naći u mnogim kozmetičkim proizvodima, a za ovu tegobu je najbolje koristiti čist gel. Ipak, osobe koje su alergične na crni i beli luk moraju biti veoma oprezne i obavezno uraditi kožni test: namažite manju količinu gela na nadlaktici i sačekajte 24-48 sati — ukoliko ne bude reakcije, možete da ga koristite i u analnoj regiji.


Čuvarkuća

 

Čuvarkuće
foto: Profimedia

Ova sobna biljka poznata je po brojnim zdravstvenim koristima, a među njima je i lečenje hemoroida. U čaši vode rastvorite kašičicu sode bikarbone s jednim limunom i ostavite da ostoji sat vremena. Potom operite limun i isecite ga na kriške, a vodu prospite. Operite 300 grama listova čuvarkuće, dobro ih ocedite i potom sameljite u blenderu. Dobijenu masu pomešajte sa 750 grama livadskog meda i dobro promešajte drvenom kašikom. Držite u staklenoj posudi tri do četiri dana, pa tek potom svakog dana uzimajte po jednu kašiku ove mešavine svakog dana, i to na prazan stomak.


Rotkvice

 

Rotkva, rotkvice
foto: Shutterstock

Ovo povrće veoma je popularno jer gotovo da nema kalorije — u 100 grama rotkvica nalazi se svega 16 kalorija, a imaju bogat sastav. Pored brojnih vitamina i minerala, rotkvice se ističu izraženim antiinflamatornim dejstvom, što ih čini savršenim saveznikom u borbi protiv hemoroida, a osobe koje pate od ovog problema obično konzumiraju prirodni sok od rotkvica. One, pored toga što deluju protiv upala, smiruju digestivni trakt, pomaže u detoksikaciji i ubrzavaju zaceljivanje hemoroida.


Voda

 

voda
foto: Shutterstock

Najjednostavniji saveti obično su i najbolji. Uz to što će vam pomoći obloge i tople kupke, pacijenti koji se bore s bolnim hemoroidima moraju da primene vodu i iznurta, odnosno da povećaju dnevni unos vode. Preporučuje se da postepeno povećavate količinu vode koju konzumirate, kao i da pijuckate polako umesto da naglo pijete po celu čašu, kao i da u toku dana ne unesete manje od dva litra.

 

 

makonda-tracker