Novak Đoković je kao odrastao i već profesionalni sportista saznao da je alergičan na gluten, a mnogi ljudi i stariji od njega žive sa celijakijom ne znajući da lako mogu da se reše da svojih tegoba
Gluten je vrsta proteina koja se može pronaći u nekim namirnicama koje su najzastupljenije u ljudskoj ishrani: pšenici, raži, ječmu, ovsu itd, kao i u proizvodima poput testenina, brojnih dodataka ishrani, a koristi se i čak i u izradi kozmetičkih proizvoda poput karmina! S druge strane, nema ga u heljdi, prosu, pirinču, kukuruzu, kinoi...
Kod ljudi koji su preosetljivi na gluten ili boluju od celijakije on može da izazove različite reakcije i na ovu intoleranciju nije imuna nijedna grupa ljudi. Interesantno je da devetoro od desetoro ljudi koji imaju ovu vrstu problema toga nije svesno. S obzirom na to da loše varenje glutena vremenom može dovesti do ozbiljnijih komplikacija, veoma je važno prepoznati ga i reagovati na vreme. Ovo su najčešći pokazatelji da ste intolerantni na gluten.
- Digestivne poteškoće poput osećaja nadutosti, dijareje ili zatvora (češće kod dece), gasova...
- Česte i snažne glavobolje i migrene
- Upale, bolovi i oticanja u zglovodimaa, naročito u predelu prstiju, kukova i kolena
- Osećaj zamora, malaksalosti, bezvoljnosti, uz vrtoglavice
- Hormonski disbalans, nemogućnost začeća bez jasnog medicinskog objašnjenja, policistični jajnici, snažni simptomi PMS-a...