zanimljiva saznanja

Kladimo se da ćete se iznenaditi! Otkriveno kako AUTOFAGIJA utiče na mozak

0

Proteklih godina, autofagija je nesumnjivo najpopularniji način mršavljenja i održavanja težine u svetu, a nova studija pokazala je njen uticaj na mozak čoveka

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Autofagija je prirodan metabolički proces do kog dolazi u organizmu nakon što u telo nije unošena hrana 16 sati, kada ćelije koriste i razgrađuju i "recikliraju" oštećen ćelijski "otpadni materijal" ne bi li dobile energiju i gradivne delove. Tako se telo regeneriše, sprečava se brzo starenje i oslobađa višak masti, odnosno mršavi, prof. Dejan Škorić, hematoonkolog iz Univerzitetske dečje klinike u Beogradu, izjavio je nedavno da autofagija poboljšava imunski odgovor na virusne, bakterijske i gljivične infekcije.


Autofagija je metabolički proces, koji pomaže da se ćelije oslobode otpada i toksina. U toku autofagije, u ćeliji se uništavaju nepotrebne i oštećene čestice, kao što su ćelijski otpadni materijal –najčešće oštećeni proteini. Taj proces čisti ćelije od oštećenih delova i zamenjuje ih novim delovima – istakao je on svojevremeno za Demostat.

 

Budući da se sastoji od reči "auto" ― što znači "samo" i "fagija" ―"jesti", doslovan prevod termina "autofagija" glasio bi "jesti samog sebe".

 

Glad, Dijeta, Ishrana, Hrana, Frižider
foto: Shutterstock

Do sad je poznato mnogo efekata ovog metoda, a nedavno je sprovedeno naučno istraživanje čiji je cilj bio da se odgovori na pitanje kako autofagija utiče na neurogenezu, tj. stvaranje novih neurona u mozgu. Iako je neureogeneza najveća u embrionskoj fazi, ona je moguća i tokom života.


Istraživači, koji su svoja saznanja objavili u listu Brain and Behavior, podelili su laboratorijske pacove u četiri grupe, pri čemu je poslednja bila kontrolna. Jedna grupa nije unosila hranu 12 sati, druga 16, a treća nije 24 sata, da bi potom sutradan jela bez ograničenja. Sve tri grupe pacova dobile su isti broj kalorija i, zanimljivo, imale veću aktivnost proizvodnje novih neurona (neurogeneze) nego kontrolna grupa! Najbolje rezultate pokazala je grupa pacova koja je gladovala 16 časova.


Inače, budući da se autofagijom eliminišu stari proteini, naučnici smatraju ovaj proces korisnim u prevenciji Alchajmerove bolesti, koja podrazumeva i nakupljanje starih proteina poput amiloidnog beta ili Tau proteina, kao i kancera.

 


 

makonda-tracker