moć prirode

Svi je koristimo kao začin, ali ova biljka ima širu primenu

0

Iako je ceo svet uglavnom koristi kao dodatak jelima, dobro je poznato da ova biljka ima brojna blagotvorna dejstva 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Origano, svima nama dobro poznat i omiljeni začin ima i značajna lekovita svojstva.

 

Iako se danas najviše koristi kao začin, on uživa poštovanje već milenijumima. U antičkoj Grčkoj, origano je bio poznat i pod nazivom “radost planina”, i predstavljao je radost i sreću. Vrste origana su bile veoma poštovane i od strane starih Egipćana, i često su ga pleli u krune i vence tokom svojih rituala. U XV veku Paracelzijus ga je koristio protiv dijareje, psorijaze, povraćanja, bolesti žutice i gljivičnih oboljenja.

 

Na Internacionalnom kongresu integralne medicine u Salcburgu 2003. godine, origano je predstavljen kao korisna lekovita biljka, moćnih lekovitih svojstava, koja se sve više istražuju. Esencijalno ulje origana i njegove aromatične komponente su lekoviti. Studije njegove biološke aktivnosti ukazuju na širok spektar antibakterijskih, fungicidnih (gljivičnih), antiviralnih i antioksidantnih osobina. Ulje origana, već dugo se koristi u aromaterapiji. Danas je sve popularnije origano koristiti suv i mleven, u kapsulama, te u obliku ulja koje se aplicira na kožu, piju u vidu kapi, koriste za inhalacije.

 

 

U narodnoj medicini koristi se osim kao sredstvo za iskašljavanje, zatim za širenje bronhija i protiv grčeva, za upale sinusa i posebno hronične grlobolje, nespecificne upale uha, bešike, prehlade, viroze, grip i dugotrajnih tegoba sa nosem. Dženifer Biling i Pol Šerman s Univerziteta Kornel iz Njujorka su otkrili da origano ubija 100 odsto kolonija tridesetak vrsta bakterija in vitro koje uključuju Psudomonas aeruginusa, Listeria monocytogenes, Staphylococcus auerus i albus, te Bacillus antracis.

 

Origano, Šeron Stoun, Lekovita svojstva, Dodatak jelima, Začin, Lek
foto: Shutterstock, Profimedia

Sastojci origana

 

Ulje dobijeno iz lišća origana Oreganum vulgare subsp. hirtum sadrži dva glavna sastojka – timol i karvakrol, dva jedinjenja, iste formule i molekularne mase, veoma su slična. Razlikuju se samo po svojoj strukturi (u hemiji se ovaj fenomen naziva izomerizam). Oba esencijalna ulja – s obzirom da su derivati fenola – imaju izuzetan antibakterijski i antivirusni efekat. Takođe, origano sadrži i flavonoide, koji su odlični antioksidansi i pospešuju zaštitu ćelija od slobodnih radikala, a sadrži i rozmaricinsku kiselinu, sterole, vitamine A i C, kao i brojne minerale. Važno je napomenuti, da su u poređenju sa uobičajenim oblicima origana (začin, osušena biljka), ovi aktivni sastojci u ulju su prisutni u viskoj koncentraciji. Sve ovo utiče na rad imunog sistema, popravlja energetsko stanje svih ćelija i time popravlja odbrambenu sposobnost organizma.

 

Aktivne komponente ulja origana jačaju zidove sitnih kapilara duž sluznice disajnih organa i gastrointestinalnog trakta. Ulje origana deluje opuštajuće na bronhospazam, razblažuje sekret, pomaže iskašljavanje i deluje protiv kašlja.

 

Jednako ga mogu uzimati i odrasli i deca (naravno, uz konsultacije sa lekarom), popiti par kapi u čaši vode, soka, može se koristiti i spolja u kupkama, za jačenje desni, za masažu ili za inhalaciju. Može se koristiti i u aparatima za dezinfekciju prostorija, za dezinfekciju ruku itd.

 

Važna napomena je da nikakav preparat nemože da zameni uravnoteženu i raznovrsnu ishranu i zdraviji način života, kao ni tretmane kod lekara i konsultacije sa njim.

 

 

makonda-tracker